Nedelja, 14 avgust 2022
Iskanje

»Liga ni fašistična«

Tudi v Salvinijevi stranki zahteve po odstopu vladnega sekretarja Durigona

Veneto |
23. avg. 2021 | 6:25
Dark Theme

Predlog vladnega sekretarja Claudia Durigona, da se javnemu parku v Latini vrne prvotno ime po ducejevemu bratu Arnaldu Mussoliniju (danes se imenuje park Giovanni Falcone in Paolo Borsellino), povzroča polemike tudi v Ligi. Še posebno v Venetu, kjer se je za odhod Durigona iz vlade zavzel deželni odbornik Lige (uradno je tam Liga veneta) Roberto Marcato. Prepričan je, da Liga nima nič skupnega s fašizmom in da stranka Mattea Salvinija ne sme tako ali drugače »mežikati« skrajni desnici, kar naj bi se dogajalo zlasti na jugu Italije.

Marcatovo stališče podpirajo mnogi vidni deželni predstavniki Lige, ki so svoj čas javno in ostro kritizirali deželno odbornico Eleno Donazzan (Bratje Italije), ki je v neki radijski oddaji zapela fašistično himno Faccetta nera. O politični usodi Durigona, ki visi na nitki, bo po poletnem premoru menda odločal predsednik vlade Mario Draghi.

Marcato se je ob njegovi smrti na facebooku poklonil zdravniku in ustanovitelju humanitarne organizacije Emergency Ginu Stradi, za kar si je prislužil obrekovalne in žaljive kritike na družbenih omrežjih. Solidarnost Marcatu je izrazil tudi predsednik Veneta Luca Zaia. Slednji se ni javno opredelil o primeru Durigon, pač pa je v preteklih dneh ostro kritiziral zastopnike Lige, ki nasprotujejo evropskemu covidnemu potrdilu, nekateri celo tudi cepljenju, ter se udeležujejo shodov nasprotnikov cepljenja.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava