Sobota, 24 februar 2024
Iskanje

Mesto, kjer staro izredno lepo sobiva z novim

1990-2020 Tridesetletnica združitve

Berlin |
1. jan. 2020 | 9:00
Dark Theme

BERLIN od 21. do 25. maja 2020 v organizaciji agencije AURORA VIAGGI

Od svojega nastanka, ki sega v 13. stoletje, do danes je bil Berlin večkrat prestolnica, a vendar različnih držav. Najprej je to bila Brandenburška marka, nato Prusko kraljestvo, Nemško cesarstvo, Weimarska republika in Tretji rajh. Med letoma 1949 in 1990 je bilo mesto razdeljeno na Vzhodni in Zahodni Berlin. Vzhodni Berlin je bil prestolnica Vzhodne Nemčije (Nemška demokratična republika), Zahodni pa eksklava Zahodne Nemčije. Od leta 1961 je bil del mesta obdan z berlinskim zidom, ki je doživel svoj padec 9. novembra 1989 in omogočil, da je Berlin po združitvi obeh Nemčij ponovno postal prestolnica združene države.

Berlin je neverjetna mešanica burne zgodovine in moderne sedanjosti, impozantnih palač in steklenih nebotičnikov, številnih bogatih muzejev in obsežnih tihih parkov, predvsem pa je mesto oblikovano po meri ljudi.

Zvezno deželo Berlin, eno od šestnajstih, ki sestavljajo današnjo Nemčijo, v celoti obkroža zvezna dežela Brandenburg, katere glavno mesto je Potsdam. Mesto je poznano tudi kot Rezidenz-stadt, saj slovi po dvorcih pruskih kraljev, ki so si jih zgradili v slikoviti pokrajini nedaleč od prestolnice.

Berlin, ena najbolj živahnih svetovnih metropol in Potsdam, s svojimi čudovitimi palačami in parki, se nam bosta razkrila na letošnjem izletu Primorskega dnevnika.


Program

1. dan, četrtek, 21. maja 2020

TRST/GORICA - BERLIN

Transfer na letališče in odhod z dopoldanskim letom proti Berlinu. Po pristanku letala in po opravljenih letaliških obveznostih srečanje z lokalnim vodnikom in začetek odkrivanja nemške prestolnice, ki leži ob reki Sprea.

Napotili se bomo proti slavni nakupovalni ulici Kurfürstendamm ali Ku’damm ali berlinskim Elizejskim poljanam v četrti Charlottenburg. Med lepimi gosposkimi palačami iz 19. stoletja, znamenitim Evropa Centrom in še bolj znanim in največjim elegantnim nakupovalnim centrom Kaufhaus des Westens, znanim pod siglo KaDeWe, stoji Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche. Spominska cerkev cesarja Viljema je evangeličanska cerkev, ki nas opozarja na vojna razdejanja in je postala eden najbolj prepoznavnih simbolov tega kontroverznega mesta.

Nato se bomo odpeljali do zgodovinskih Brandenburških vrat - slavoloka zmage in ponosnega mestnega simbola. Ustavili se bomo nato ob največjem spomeniku židovskega holokavsta.

Sledi nastanitev v hotelu in večerja ter nočitev.

Mesto, kjer staro izredno lepo sobiva z novim

2. dan, petek, 22. maja 2020

BERLIN

Dan bomo začeli z obiskom palače Reichstaga, kjer domuje sedanji Bundestag oz. parlament.

V tej palači je bila 3. oktobra 1990 slavnost ob združitvi obeh Nemčij. Leta 1992 je sir Norman Foster začel z obnovitvenimi deli palače, ki so trajala do leta 1999. Od takrat je Reichstag, poleg ponovno umeščenega parlamenta, postal tudi turistična atrakcija. Točneje, atrakcija je njegova velika steklena kupola, katero bomo skušali obiskati tudi mi, če nam bo le uspelo skupino uvrstiti na seznam rezervacij.

Nadaljevali bomo z ogledi zgodovinskih trgov, in sicer Bebelplatza ali trga požiga – leta 1933 so na njem nacisti zažgali 25.000 »nevarnih« knjig, in Gendarmenmarkt, ki velja za najlepši trg v mestu zaradi arhitektonske harmonije med dvema cerkvama in koncertno palačo. Sprehodili se bomo po prostrani Unter der Linden in obiskali slavni muzej Pergamon. Eden najvažnejših arheoloških muzejev v Nemčiji in na svetu je postavljen na Muzejskem otoku na reki Sprea. Vsako leto ga obišče približno 850.000 obiskovalcev. Čeprav bo dvorana, kjer je razstavljen slavni Pergamonov oltar (od tod tudi ime muzeja) še zaprta zaradi restavriranja predvidoma do leta 2024, hrani muzej izredne eksponate.

Večerja in nočitev.

Mesto, kjer staro izredno lepo sobiva z novim

3. dan, sobota, 23. maja 2020

BERLIN

Dan bomo namenili odkrivanju vzhodnega dela Berlina z njegovimi najbolj prepoznavnimi točkami, kot so Alexanderplatz - simbol vzhodnega dela mesta, drevored Karla Marxa - najslavnejša mestna ulica v bivši NDR, kjer je v petdesetih letih nastala delavska četrt v klasičnem socialističnem stilu. Sledi sprehod po predelu imenovanem East Side Gallery. To je ena od treh točk, kjer še stojijo deli zidu, ki so jih namenoma ohranili kot spomenik 156 km dolgemu berlinskemu zidu Berliner Mauer. Zid, ki so ga v letih poslikali z grafiti, je postal prava umetnostna galerija na prostem.

Obiskali bomo še en simbol takratnega obdobja, in sicer mejni prehod Checkpoint Charlie, najbolj znan prehod med dvema deloma Berlina.

Večerja in nočitev.

Mesto, kjer staro izredno lepo sobiva z novim

4. dan, nedelja, 24. maja 2020

BERLIN - POTSDAM - BERLIN

Z avtobusom se bomo odpeljali do 40 km oddaljenega Potsdama, kjer je živel pruski kralj Friderik II. V njegovi čudoviti palači Sanssouci in lepo urejenih vrtovih so se zbirali politiki ter pisatelji in glasbeniki in prijateljevali z Voltairom in Bachom. O veličini pruskega dvora priča tudi razkošna Nova palača. Tu je še palača Cecilienhof, kjer so se leta 1945 na znameniti Potsdamski konferenci srečali Churchill, Truman in Stalin.

Po obisku ene od palač se bomo vrnili v Berlin in se nato zapeljali z ladjo po reki Sprei in občudovali mesto tudi s te posebne perspektive.

Večerja in nočitev.

Mesto, kjer staro izredno lepo sobiva z novim

5. dan, ponedeljek, 25. maja 2020

BERLIN - TRST/GORICA

Do odhoda letala bomo imeli še nekaj časa, ki ga bomo izkoristili za ogled še katere od neštetih mestnih zanimivosti in/ali za prosti čas za uživanje v živahnem mestu, ki je mogoče premalo poznano glede na to, kaj vse nam lahko nudi.

V skladu z urnikom poleta bo sledil avtobusni transfer do letališča in odhod proti domu.

Še transfer do Trsta in Gorice in konec storitev.

Mesto, kjer staro izredno lepo sobiva z novim

Cena potovanje znaša 1.170,00 evrov in vsebuje naslednje storitve:

avtobusni transfer do letališča in nazaj; linijski letalski prevoz v ekonomskem razredu; namestitev v dvoposteljnih sobah v hotelu s 4 zvezdicami; polpenzion (večerja in zajtrk); oglede in vstopnine med vodenimi ogledi kot po programu; prevoz z avtobusom ter vodniško službo v italijanščini; spremstvo; osnovno zdravstveno zavarovanje; zavarovanje proti odpovedi; letališke takse, ki trenutno znašajo 90,00 evrov.

V ceni niso vključene pijače, nenavedeni obroki, napitnine (ca. 25 evrov) in vse, kar ni izrecno omenjeno v »Cena vsebuje«.

Doplačilo za enoposteljno sobo je 360,00 evrov.

Dokumenti: osebna izkaznica ali potni list.

Najmanjše število prijavljenih za izvedbo izleta je 30 potnikov.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava