Sobota, 13 julij 2024
Iskanje

Na Beki izkopali še drugi najdaljši predor drugega tira

Meri 6017 metrov in je tretji najdaljši v Sloveniji

Beka |
7. jun. 2024 | 16:59
Dark Theme

Izvajalci glavnih gradbenih del drugega tira, delavci družbe Yapi Merkezi, so danes prebili še glavno cev predora Beka (T2), ki meri 6.017 metrov. Gre za drugi najdaljši predor drugega tira in tretji najdaljši predor v Sloveniji. Predor Lokev na trasi drugega tira, ki je bil izkopan pred desetimi dnevi, je s 6.714 metri najdaljši, drugi najdaljši predor v državi pa je bohinjski.

Predor Beka (2TDK)
Predor Beka (2TDK)

Celotna trasa drugega tira poteka skozi sedem predorov, ker pa se ob treh najdaljših predorih na trasi kopljejo tudi servisne cevi, izkopna dela potekajo v desetih predorskih ceveh. Danes se na trasi veselijo preboja osme predorske cevi od desetih, za skupnih 37,4 kilometra.

Slovesnost v predoru Beka (2TDK)
Slovesnost v predoru Beka (2TDK)

Izkopna dela so se začela maja 2022 iz koprske strani, oktobra istega leta pa še iz divaške smeri. Zdaj je na trasi drugega tira železniške povezave Divača - Koper treba izkopati le še 103 metre servisnih cevi. V kratkem bo izkopana celotna trasa drugega tira. V servisni cevi predora Lokev (T1) do preboja manjka 85 metrov, v servisni cevi predora Beka (T2) pa še 18 metrov.

Na današnji slovesnosti so med drugimi spregovorili ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek, generalni direktor 2TDK Matej Oset, direktor 2TDK Marko Brezigar in vodja projekta Bahadir Oral iz podjetja Yapi Merkezi.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava