Torek, 12 november 2019
Iskanje

Na direktivo niso vsi pripravljeni

Manjka le še mesec do dneva, ko se moramo prilagoditi višjim standardom varnosti na spletu

Trst |
14. avg. 2019 | 6:15
Dark Theme

Vse banke v državah Evropske unije bodo morale do najkasneje 14. septembra prilagoditi svojo ponudbo prenovljeni evropski storitvi o plačilnih storitvah (PSD2). Najbolj otipljivi novosti sta dve, z njima se bomo srečali vsi, ki nakupujemo po spletu in ki prek spleta dostopamo do svojega računa za plačevanje z nalogi.

»Glavni namen te direktive je povečanje varnosti strank,« strne Ivo Mozetic iz komercialnega oddelka Zadružne kraške banke Trst Gorica (ZKB). »V tem trenutku se najbolj ukvarjamo z novim načinom plačevanja po spletu. V bistvu ne bodo več obstajali tokeni.«

Gre za majhen pripomoček, ki ga potrebujemo v trenutku, ko nas pri plačevanju na spletu prek osebnega računa sistem vpraša, naj vpišemo varnostno kodo. To smo običajno dobili tako, da smo pritisnili gumbek na tokenu. Ta način je očitno ranljiv, zato ga ukinjajo. Komitenti ZKB bodo varnostno kodo namesto s klikom na token dobili na telefon ali v obliki SMS sporočila ali v obliki obvestila. To se prikaže, če na osebni telefon naložiš ustrezno aplikacijo. To je rešitev, za katero se je vsaj v Italiji odločila večina bank, čeprav so v direktivi omenjene tudi druge možnosti.

Druga velika novost so novi ukrepi za večjo varnost pri spletnem nakupovanju, a očitno bodo skrajni rok preložili.

Več v jutrišnjem (sredinem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Menite, da bi v slovenskem parlamentu moral sedeti predstavnik zamejskih Slovencev?

17. okt. 2019 | 16:45
Da, izvolijo pa naj ga le zamejski Slovenci, ki imajo slovensko državljanstvo
Da, volilno pravico pa naj dobijo vsi zamejski Slovenci, ki na konzulatih ali veleposlaništvih izjavijo, da pripadajo slovenskemu narodu
Lepo bi bilo, a je predlog neizvedljiv
Ne, ker je prav, da so poslanci samo slovenski državljani, ki v Sloveniji plačujejo davke
Me ne zanima
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo