Četrtek, 13 junij 2024
Iskanje

Namesto pomoči šibkejšim nagrajujejo močnejše

Kmečka zveza opozarja na nesprejemljivo usmeritev deželne kmetijske politike, ki zapostavlja kmetije na goratih območjih ali tistih z omejenimi naravnimi danostmi

FJK |
30. jun. 2023 | 15:03
Dark Theme

Kmetovanje v goratih območjih ali v predelih z omejenimi naravnimi danostmi, kot so denimo tista, na katerih večinoma delujejo slovenski kmetovalci v Italiji, je v primerjavi s kmetijskimi dejavnostmi v nižinah precej bolj težavno, opozarjajo pri Kmečki zvezi, stanovski organizaciji slovenskih kmetov v Italiji.

Toda deželni kmetijski politiki je bolj malo mar za to, dokazuje dogovarjanje glede deželnega dodatka k programu za razvoj podeželja (PRP). Če so doslej pri raznih točkovanjih za dodeljevanje prispevkov, npr. za mlade kmete ali za kmetijske naložbe, predvideli dodatne točke za kmetije v goratih območjih ali tistih z omejenimi naravnimi danostmi, se sedaj deželna politika - resor za kmetijstvo v Fedrigovi vladi vodi Stefano Zannier - očitno nagiba k nagrajevanju nižinskih realnosti, kjer obstajajo velike kmetije, neprimerljive s tistimi na območjih, kjer živi slovenska narodna skupnost v Italiji, opozarja deželni tajnik Kmečke zveze Erik Masten.

»Če so prej za dodeljevanje prispevkov mladim kmetom računali, da tisti, ki delujejo v nižini, dobijo npr. 4 točke, za območja z omejenimi naravnimi danostmi 8, za gorata pa 16, se je ta razlika sedaj pomenljivo zmanjšala,» ponazori Masten, ki je KZ zastopal na srečanjih nadzornega odbora, pristojnega za pripravo deželnega dodatka k PRP. Za opozorila, da gre za nesprejemljivo potezo, s katero oškodujejo težavnejše danosti, deželni odločevalci niso izkazali posluha. »To kaže jasno usmeritev politične sfere oz. kmetijskega odborništva, ki privilegira tiste, ki že tako ali tako imajo več, namesto da bi zaščitili kmetijske dejavnosti na ranljivih območjih,» meni Masten.

Več v današnjem (petkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava