Sreda, 05 avgust 2020
Iskanje

Nekaj ur slave za Trst

V sredo bo mesto gostilo 17 zunanjih ministrov

10. jun. 2019 | 6:28
Dark Theme

Dve leti po evropskem vrhu o Zahodnem Balkanu bo Trst v sredo spet prizorišče mednarodnega srečanja. Tokrat bo gostil zunanje ministre 17 držav Srednjeevropske pobude (SEP), pričakujejo pa tudi predstavnike Evropske unije in Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi.

SEP letos praznuje 30-letnico delovanja, saj njeni zametki segajo prav v dni, ko je v Berlinu padel zid, ki je ločeval Zahod in Vzhod. Takrat so v Budimpešti zunanji ministri Avstrije, Italije, Jugoslavije in Madžarske podpisali dogovor o sodelovanju med državami, ki so se bistveno razlikovale po notranji ureditvi in mednarodni usmeritvi. Že naslednje leto sta se četverici pridružili še Poljska in Češkoslovaška, kmalu zatem pa še druge države, da je teh zdaj 17. V Trstu zato pričakujejo ministre iz Albanije, Belorusije, BiH, Bolgarije, Češke, Črne gore, Hrvaške, Madžarske, Makedonije, Moldavije, Poljske, Romunije, Slovaške, Slovenije, Srbije, Ukrajine in seveda Italije.

Delegacije bodo predvidoma ob 9. uri prišle na Veliki trg in pol ure kasneje začele plenarno zasedanje v palači deželne vlade. Do kosila naj bi ministri že sprejeli sklepno izjavo in odšli.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Kako boste potovali letos poleti:

3. jul. 2020 | 18:38
Z avtomobilom
Z motorjem
Z avtobusom
Z vlakom
Z letalom
Z ladjo
Peš
Ne bom potoval/a
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo