Ponedeljek, 18 november 2019
Iskanje

Nekaj ur slave za Trst

V sredo bo mesto gostilo 17 zunanjih ministrov

10. jun. 2019 | 6:28
Dark Theme

Dve leti po evropskem vrhu o Zahodnem Balkanu bo Trst v sredo spet prizorišče mednarodnega srečanja. Tokrat bo gostil zunanje ministre 17 držav Srednjeevropske pobude (SEP), pričakujejo pa tudi predstavnike Evropske unije in Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi.

SEP letos praznuje 30-letnico delovanja, saj njeni zametki segajo prav v dni, ko je v Berlinu padel zid, ki je ločeval Zahod in Vzhod. Takrat so v Budimpešti zunanji ministri Avstrije, Italije, Jugoslavije in Madžarske podpisali dogovor o sodelovanju med državami, ki so se bistveno razlikovale po notranji ureditvi in mednarodni usmeritvi. Že naslednje leto sta se četverici pridružili še Poljska in Češkoslovaška, kmalu zatem pa še druge države, da je teh zdaj 17. V Trstu zato pričakujejo ministre iz Albanije, Belorusije, BiH, Bolgarije, Češke, Črne gore, Hrvaške, Madžarske, Makedonije, Moldavije, Poljske, Romunije, Slovaške, Slovenije, Srbije, Ukrajine in seveda Italije.

Delegacije bodo predvidoma ob 9. uri prišle na Veliki trg in pol ure kasneje začele plenarno zasedanje v palači deželne vlade. Do kosila naj bi ministri že sprejeli sklepno izjavo in odšli.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Menite, da bi v slovenskem parlamentu moral sedeti predstavnik zamejskih Slovencev?

17. okt. 2019 | 16:45
Da, izvolijo pa naj ga le zamejski Slovenci, ki imajo slovensko državljanstvo
Da, volilno pravico pa naj dobijo vsi zamejski Slovenci, ki na konzulatih ali veleposlaništvih izjavijo, da pripadajo slovenskemu narodu
Lepo bi bilo, a je predlog neizvedljiv
Ne, ker je prav, da so poslanci samo slovenski državljani, ki v Sloveniji plačujejo davke
Me ne zanima
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo