Sobota, 16 september 2023
Iskanje

Nov program, namenjen mladim novinarjem in okrepitev izmenjave člankov med dnevniki

Letna skupščina zveze manjšinskih dnevnikov zveze Midas

Bocen |
22. maj. 2022 | 7:46
Dark Theme

Osrednja točka letošnje redne skupščine zveze manjšinskih dnevnikov MIDAS, ki je potekala na sedežu Evropske akademije EURAC v Bocnu, je bila uvedba novega programa, namenjenega mladim novinarjem manjšinskih dnevnikov. Doslej je program za mlade novinarje zadeval študijske obiske pri raznih manjšinah; prirejajo ga še letos, ko se bo skupina mladih novinarjev manjšinskih dnevnikov udeležila nogometnega prvenstva manjšin Europeada, ki bo konec junija in v začetku julija potekal na avstrijskem Koroškem. To bo tudi priložnost, da se seznanijo s stanjem tamkajšnje slovenske manjšine.

S prihodnjim letom pa bo zveza MIDAS objavila razpis za letno štipendijo za mlade novinarje, ki bodo dva ali tri tedne gostovali pri drugem manjšinskem dnevniku, torej pri drugi manjšini, tam navezali stike in se tudi seznanili tako s problematiko gostujoče manjšine kot tudi z dejavnostjo gostujočega dnevnika.

Razpravljali so tudi o sodelovanju med manjšinskimi dnevniki in dogovorili so se, da bodo okrepili izmenjavo informacij in izmenjavo člankov, z namenom, da bi bralce bolje seznanili s stanjem drugih manjšin v Evropi.

Glede na dosedanjo dejavnost so pozitivno ocenili delo, ki je bilo opravljeno v času pandemije kljub omejitvam. To velja tako za lanskoletno skupščino in podelitev nagrad v Trstu v organizaciji Primorskega dnevnika, kot tudi za izvedbo evropskega projekta NewsSpectrum, ki se zdaj izteka. S sredstvi Evropske Unije je v okviru tega projekta več novinarjev manjšinskih dnevnikov opravilo dvotedensko prakso pri nekem večinskem dnevniku; s tem so po eni strani pridobili veliko izkušenj ter se seznanili z delom v velikih uredništvih, obenem pa so v ta okolja prenesli tudi veliko informacij o svojih manjšinah.

Sicer pa so na skupščini sprejeli običajne rutinske odločitve v zvezi s proračunom; prišlo je tudi do zamenjave v odboru; namesto dosedanjega člana Tommyja Westerlunda, urednika švedskega dnevnika Husvudstadtbladet iz Helsinkov, ki je odstopil, bo v odboru švedske dnevnike na Finskem poslej zastopal Daniel Dahlen, direktor založbe dnevnika Ålandstidningen z otočja Åland. Prihodnje leto bo skupščina potekala v Baskovski deželi v organizaciji dnevnika Berria.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava