Sobota, 21 maj 2022
Iskanje

Nova Gorica in Piran razklala FJK

Slaba volja deželne vlade po odločitvi tržaškega župana, da podpre piransko kandidaturo za Evropsko prestolnico kulture

Koper |
7. jan. 2020 | 6:25
Dark Theme

Vprašanje, katero slovensko mesto bo leta 2025 evropska prestolnica kulture (EPK), je razdelilo politike na italijanski strani meje. Vlada Furlanije - Julijske krajine in občina Gorica podpirata Novo Gorico, toda župan Trsta Roberto Dipiazza se je včeraj v Kopru udeležil predstavitve kandidaturne knjige Piran-Pirano 4 Istria 2025.

Gre za dokument, s katerim je Piran predstavil idejno zasnovo svoje kandidature, v katero so vključene vse štiri slovenske obalne občine, ob Piranu še Ankaran, Koper in Izola. A kandidaturo podpirajo tudi Istarska županija, hrvaške občine Buje, Umag, Poreč, Novigrad, Rovinj, Labin, Pulj in Opatija, ter v Italiji tudi Trst in Milje.

»Podpora Trsta je spremenila kandidaturni proces,« pravi vodja projekta Martina Gomboz. Zdaj, ko je kandidatura oddana in podpora Trsta zapečatena, se je vlada Furlanije - Julijske krajine vznejevoljila. Tiziana Gibelli, ki je v vladi pristojna za kulturo, se je namreč novembra udeležila javne predstavitve novogoriške kandidature. Včeraj je zato tudi poklicala tržaškega župana in mu izrazila nezadovoljstvo. K zavezništvu, ki podpira Piran, pristopila tudi Občina Milje. Županja Laura Marzi pravi, da je to edina logična odločitev.

Več v današnjem (sredinem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Italijanska vlada je odločila, da zaradi manjše razpoložljivosti energentov zaradi vojne v Ukrajini temperature ob uporabi klimatskih naprav ne smejo biti nižje od 27°C, pozimi pa ne bodo smele presegati 19°C (+/- 2°C).

17. maj. 2022 | 6:00
Soglašam, ker menim, da gre za upravičeno žrtev
Soglašam le delno, ker menim, da je ob omenjenih temperaturah poleti pretoplo in pozimi premrzlo za življenje in delo
Odločitev zavračam, ker menim, da je neustrezna
Odločitev odločno zavračam, ker menim, da gre za neupravičeno žrtev
Ne vem
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo