Torek, 28 maj 2024
Iskanje

Plenković: Uvedba nadzora na notranji meji schengna mora biti izjema

Nadzor na slovensko-hrvaški meji je Plenković pripisal migracijski krizi in povečanim terorističnim grožnjam ter pri tem kot ključno izpostavil posvetovanje s sosedami

Zagreb |
19. okt. 2023 | 12:26
Dark Theme

Uvedba nadzora na notranji meji schengna ni novost, a mora ostati izjema, ki se jo uvaja le kot skrajni ukrep, je napoved Slovenije o uvedbi nadzora na meji s Hrvaško danes komentiral hrvaški premier Andrej Plenković. Italija je medtem včeraj Slovenijo obvestila, da zaradi spremenjenih razmer v Evropi in na Bližnjem vzhodu bo uvedla nadzor na meji s Slovenijo od sobote, 21. novembra.

Nadzor na slovensko-hrvaški meji je Plenković pripisal migracijski krizi in povečanim terorističnim grožnjam ter pri tem kot ključno izpostavil posvetovanje s sosedami. O tem se je med drugim pogovarjal s predsednikom slovenske vlade Robertom Golobom, hrvaški notranji minister Davor Božinović pa davi z notranjim ministrom Boštjanom Poklukarjem.

Stopnjevanje napetosti na Bližnjem vzhodu je povzročilo veliko zaskrbljenost med članicami Evropske unije, ena od njegovih posledic pa je tudi odločitev držav članic za sprejemanje novih ukrepov. Med njimi so po besedah hrvaškega premierja tudi ukrepi, kakršne je napovedala Italija Sloveniji, Slovenija pa Hrvaški.

Gre za začasen in skrajni ukrep, ki mora ostati izjema in mora biti podrejen strogim pogojem zlasti glede izvedbe in trajanja, je med drugim danes na seji vlade izpostavil Plenković. Spomnil je tudi, da morajo države članice, ki želijo uvesti nadzor na notranji meji schengna, pred uvedbo ukrepa obrazložiti, v kolikšni meri bo odločitev zmanjšala varnostno grožnjo. Ob tem se morajo posvetovati tudi s sosedami, na katere se nanaša mejni nadzor.

Država članica lahko vzpostavi varovanje notranje meje, če se na območju pojavi resna grožnja javnemu redu in notranji varnosti oz. v primeru neposredne nevarnosti, ki zahteva nujno ukrepanje, je dodal.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava