Torek, 16 julij 2024
Iskanje

Policija poziva pohodnike k odgovornosti

V četrtek so z Mangarta rešili neprimerno opremljena državljana Poljske, s Prisojnika pa štiri državljane Češke

Bovec |
7. jul. 2023 | 12:36
Dark Theme

Letalska policijska enota in ekipa za reševanje v gorah sta v četrtek z Mangarta rešili neprimerno opremljena državljana Poljske, s Prisojnika pa štiri državljane Češke. Vsi so nepoškodovani, so sporočili s PU Nova Gorica. Policija ob tem ponovno poziva k previdnosti, informiranosti, opremljenosti, ustreznim pripravam in odgovornosti v gorah.

Policisti so sicer v četrtek popoldne z Mangarta rešili 41-letnega moškega in 35-letno žensko. Z mehkimi pohodnimi čevlji sta se po snežišču proti Mangartu ob pomoči jeklenice in samovarovalnega kompleta vzpenjala po zelo zahtevni zavarovani poti. Ko sta med vzponom prišla do mesta, kjer pot ni več varovana z jeklenico, pa sta prestrašena obstala.

Zaradi megle je bila potrebna kombinacija klasičnega in helikopterskega reševanja. Helikopter je blizu kraja dogodka najprej prepeljal bovške gorske reševalce, ki so se spustili do pohodnikov in ju zaščitili, posadka pa je nato z jeklenico oba dvignila v helikopter in odpeljala v dolino.

Zvečer pa so reševalci s Prisojnika v slabih vremenskih razmerah rešili tri ženske in moškega. Skupina se je zjutraj z Vršiča odpravila proti Kriškim podom, a so nekje na poti zašli. Med tavanjem po območju med Razorjem in Prisojnikom so za spust uporabili zahtevno Grebensko pot in omagali. Tudi to reševanje je ovirala megla, so še sporočili s PU Nova Gorica.

Policisti opozarjajo, da pohodniki v nevarnosti ne ogrožajo samo sebe, ampak tudi vse, ki jim pomagajo. Pogosti vzroki za nesreče v gorah so neustrezna telesna in psihična pripravljenost, pomanjkljiva in neustrezna oprema, neusposobljenost in pomanjkanje znanja o gibanju in pravilni uporabi opreme, nepoznavanje poti ter podcenjevanje trenutnih vremenskih razmer, pojasnjujejo na Policijski upravi (PU) Nova Gorica.

Turistične delavce, ki tujcem nudijo nastanitve, pa prosijo, da jih informirajo o zahtevnosti slovenskih gora in predlagajo vključitev licenciranih planinskih in gorskih vodnikov v njihove ture. »Samo dobra oprema namreč ni dovolj, ključni elementi so znanje, izkušnje, odgovornost in sposobnost prepoznavanja nevarnosti ter sprejemanje pravih odločitev,» opozarjajo policisti in dodajajo, da morajo biti v gorah previdni tudi Slovenci.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava