Sobota, 15 junij 2024
Iskanje

Ponedeljek najtoplejši dan na Zemlji od začetka meritev

Na našem območju so bile v minulih dneh temperature okrog dolgoletnega povprečja ali le rahlo višje

Svet |
5. jul. 2023 | 17:11
Dark Theme

Ponedeljek, 3. julija, je bil najtoplejši dan v znani zgodovini planeta Zemlja. Kot je sporočil nacionalni center za zaščito okolja ZDA, je povprečna globalna temperatura v ponedeljek znašala 17,01 stopinje Celzija, s čimer je bil presežen dosedanji rekord 16,92 stopinje Celzij, dosežen 24. julija in 14. avgusta 2016.

V ZDA najbolj trpi južni del države, kjer se zadnje dni in tedne soočajo s hudo vročino. Ta je sicer za dneve okrog 4. julija, ko Američani praznujejo dan neodvisnosti, običajna. Na dan neodvisnosti je za več deset milijonov Američanov od Arizone do Floride veljalo opozorilo pred hudo vročino. Že v juniju je zaradi vročine v Teksasu umrlo 13 ljudi, dve osebi pa v Louisiani.

V FJK in v Sloveniji so bile temperature v zadnjih dneh, vključno s ponedeljkom, pod vplivom pronicanj bolj svežega atlantskega zraka povečini skladne z dolgoletnim povprečjem ali le rahlo višje, pri čemer ne beležimo velike vročine. Najvišje dnevne vrednosti so se na Tržaškem povečini zadrževale pod 30 stopinjami Celzija, za stopinjo ali dve Celzija višje pa so bile na Goriškem. Razmeroma prijetne so bile tudi noči. V ponedeljek je radiosonda iz Rivolta na višini 1500 metrov v prostem ozračju namerila 13,4 stopinje Celzija, ničta izoterma pa je bila na višini 3840 metrov. Obe vrednosti sta rahlo nad dolgoletnim povprečjem, ampak občutno nižji kot denimo 21. junija, ko se je temperatura na tej višini povzpela na 20,8 stopinje Celzija, ničta izoterma pa na okrog 4500 metrov.

Zaradi človeških dejavnosti so se globalne temperature od leta 2011 do leta 2020 zvišale za 1,1 stopinje Celzija, v primerjavi z obdobjem od leta 1850 do leta 1900. Zaradi tega je po svetu vse več požarov, poplav in drugih težav.

Svetovna meteorološka organizacija je prav danes sporočila, da se je letos vrnil tudi vremenski pojav El Nino, ki bo še povečal globalne temperature v naslednjih devetih do 12 mesecih.

V ponedeljek se je vročinski val nadaljeval tudi na Kitajskem, kjer so namerili več kot 35 stopinj Celzija, v delih severne Afrike pa so temperature presegle celo 50 stopinj Celzija.

Tudi Antarktika se sedaj, ko je tam zima, sooča z nenavadno visokimi temperaturami. V ukrajinski raziskovalni bazi Vernadski na Argentinskih otokih Antarktike so tako namerili 8,7 stopinje Celzija.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava