Torek, 22 oktober 2019
Iskanje

Pred 50 leti je Saragat obiskal Josipa Broza Tita

Bil je prvi italijanski visoki državniški obisk v Jugoslaviji, beseda je med drugim tekla tudi o narodnih skupnostih

5. okt. 2019 | 13:22
Dark Theme

Ko je v jugoslovanski zračni prostor 2. oktobra 1969 priletelo italijansko letalo DC-9, so ga začeli spremljati štirje vojaški reaktivci. To je bil prvi pozdrav italijanskemu predsedniku republike Giuseppeju Saragat, ki je bil na poti v Beograd. Bil je prvi italijanski državni poglavar, ki se je odpravil na državniški obisk v Jugoslavijo. Obisk, od katerega v teh dneh mineva natanko pol stoletja, je trajal štiri dni in se je sklenil v Sloveniji.

»Predsednik Saragat je stopil iz letala v spremstvu zunanjega ministra Alda Mora in drugih osebnosti ter najprej prejel šop rož, ki sta mu jih izročila beograjska pionirja, potem pa je predsednik Tito stopil k njemu in mu prijateljsko stisnil roko,« je dogajanje na beograjskem letališču Surčin opisal novinar Gorazd Vesel, posebni dopisnik in kasneje, od leta 1971 tudi odgovorni urednik Primorskega dnevnika.

O prelomnosti dogodka veliko pove tudi impozantna novinarska pozornost, ki so jo tedaj mediji namenili obisku. Saragata je na potovanju spremljalo več kot 140 novinarjev domala vseh italijanskih medijev, v številnih primerih je šlo za direktorje.

Več v današnjem (sobotnem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Menite, da bi v slovenskem parlamentu moral sedeti predstavnik zamejskih Slovencev?

17. okt. 2019 | 16:45
Da, izvolijo pa naj ga le zamejski Slovenci, ki imajo slovensko državljanstvo
Da, volilno pravico pa naj dobijo vsi zamejski Slovenci, ki na konzulatih ali veleposlaništvih izjavijo, da pripadajo slovenskemu narodu
Lepo bi bilo, a je predlog neizvedljiv
Ne, ker je prav, da so poslanci samo slovenski državljani, ki v Sloveniji plačujejo davke
Me ne zanima
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo