Petek, 22 september 2023
Iskanje

Ptičjo gripo potrdili tudi pri labodu v Izoli

Uprava za varno hrano rejce perutnine in ptic v ujetništvu opozarja na preventivne ukrepe

Izola |
5. jan. 2023 | 15:52
Dark Theme

Slovenski nacionalni veterinarski inštitut je ptičjo gripo potrdil še pri labodu grbcu v občini Izola, potem ko so bolezen v preteklih tednih potrdili pri labodih grbcih v občinah Apače, Lenart, Ptuj, Sveta Trojica v Slovenskih goricah in Piran. Uprava za varno hrano rejce perutnine in ptic v ujetništvu opozarja na preventivne ukrepe. Za zmanjšanje tveganja za prenos virusa s prostoživečih ptic na perutnino ostajajo v veljavi priporočila za celotno Slovenijo, ki jih je 21. oktobra letos sprejelo Državno središče za nadzor bolezni, so spomnili na upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Rejce perutnine in ptic v ujetništvu uprava spet opozarja, da takoj obvestijo veterinarja, če zaznajo zmanjšano porabo krme in vode za več kot 20 odstotkov in padec nesnosti za več kot pet odstotkov, ki traja že več kot dva dni.

Obvestiti jih morajo tudi o povišanem dnevnem poginu za več kot trikrat od pričakovanega, o pojavu kliničnih znakov, o pojavu živčnih motenj ali o posmrtnih spremembah, ki kažejo na aviarno influenco.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava