Petek, 21 junij 2024
Iskanje

Roberti je šel svojo pot, dnevniku odvzel del sredstev

Deželni odbornik si je premislil in vložil amandma na svoj amandma ter 20.000 evrov, ki jih je sprva želel nameniti ZTT, spet »preusmeril« k družbi DZP-Prae

Trst |
16. dec. 2023 | 10:04
Dark Theme

V deželnem svetu FJK se je včeraj nadaljevala razprava o proračunu za leto 2024: pozno popoldne je prišel na vrsto 9. člen, pod katerega spada tudi resor jezikovnih manjšin, za katerega je v Fedrigovi vladi pristojen Pierpaolo Roberti. Ta je uvodoma naštel svoje amandmaje k predlogu proračuna, ki med drugim vštevajo predlog o porazdelitvi finančnih sredstev iz t. i. zaščitnega zakona (38/2001) ter finančna sredstva za notranjo opremo Narodnega doma pri Sv. Ivanu v Trstu.

Roberti se je odločil, da ne vzame v poštev mnenja deželne posvetovalne komisije za slovensko narodno skupnost, v kateri je bila večina članov proti predlogu člana deželne vlade, da se finančna sredstva, odmerjena medijsko-založniškemu sektorju, razporedijo tako, da se Družbi za založniške pobude DZP-Prae, ki izdaja Primorski dnevnik, finančno dotacijo v primerjavi z letošnjo razporeditvijo zniža za 100.000 evrov, ki bi jih razdelili med Goriško Mohorjevo (30.000 evrov), zadrugo Most, ki izdaja petnajstdnevnik Dom (50.000 evrov) in Založništvu tržaškega tiska - ZTT (20.000 evrov). Roberti pa si je zatem očitno spet premislil, saj je vložil amandma na svoj amandma, s katerim bi 20.000 evrov, ki jih je sprva želel nameniti ZTT, spet »preusmeril« k družbi DZP-Prae.

Deželna svetnika Demokratske stranke Roberto Cosolini in Francesco Russo sta predlagala, da bi pri razdeljevanju finančnih sredstev za slovensko narodno skupnost držali letošnjih razmerij in da bi torej postavke za medijsko-založniške organizacije ostale nespremenjene, brez znižanja finančne dotacije za Primorski dnevnik.

Cosolini je opozoril, da bi moral Roberti, če se je že odločil, da ne upošteva mnenja posvetovalne komisije, vsaj utemeljiti, zakaj se je odločil za prerazporeditev denarja. »Pet članov komisije je bilo proti njegovemu predlogu, eden se je vzdržal, za so glasovali trije – čeprav bi bilo bolje, ko bi se eden od teh (Ezio Gosgnach, urednik Doma, op. ur.) vzdržal, saj je odgovorni urednik enega izmed medijev, v prid katerih je šlo znižanje finančne dotacije za Primorski dnevnik,« je komentiral Cosolini . »Če Roberti pojasni, zakaj se je tako odločil, ali dokaže, da je odločitev opravil na podlagi ugotovitev, s katerimi lahko zatrdi, da bo, kot je navedel, Primorski dnevnik v bližnji prihodnosti prejel iz Rima 200.000 evrov proračunskih ostankov iz državnega zakona za medije, sem pripravljen amandma umakniti,« je dejal

Roberti: Mi smo suvereni

Roberti je pojasnil, da ni upošteval deželne posvetovalne komisije, ker suverenost pripada deželnemu parlamentu, ki lahko odloča avtonomno, predvsem pa zato, ker je, kot je navedel, od »nekaterih medijev« – ni povedal katerih – prejel prošnjo za zvišanje finančnih sredstev zaradi podražitev.

Več v današnjem (sobotnem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava