Torek, 19 november 2019
Iskanje

Šarec poslušal zamejce

SKGZ in SSO nesla v Ljubljano skupni dokument z več predlogi in enim ločenim mnenjem

9. okt. 2019 | 16:51
Dark Theme

Slovenska kulturno-gospodarska zveza (SKGZ) in Svet slovenskih organizacij (SSO) sta na današnjo sejo Sveta vlade za Slovence v zamejstvu prinesla 25 strani dolg dokument s predlogi za področje gospodarstva, kmetijstva in mladih. Teze sta krovni organizaciji izdelali skupaj, le pri vprašanju zastopanosti zamejcev v Državnem zboru sta predstavila ločeni mnenji.

SSO se zavzema, da bi tudi Slovenci, ki ne živijo na območju Republike Slovenije, imeli predstavnika v slovenskem parlamentu. SKGZ pa se zdi primerno, da v državnih parlamentih sedijo le davčni zavezanci, hkrati pa opozarjajo, da bi s sodelovanjem v delu državnega zbora zamejci po nepotrebnem uvažali domov dnevnopolitične razprtije. Zato SKGZ raje predlaga, da bi vsako ministrstvo imelo referenta za zamejstvo.

Več v jutrišnjem Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Menite, da bi v slovenskem parlamentu moral sedeti predstavnik zamejskih Slovencev?

17. okt. 2019 | 16:45
Da, izvolijo pa naj ga le zamejski Slovenci, ki imajo slovensko državljanstvo
Da, volilno pravico pa naj dobijo vsi zamejski Slovenci, ki na konzulatih ali veleposlaništvih izjavijo, da pripadajo slovenskemu narodu
Lepo bi bilo, a je predlog neizvedljiv
Ne, ker je prav, da so poslanci samo slovenski državljani, ki v Sloveniji plačujejo davke
Me ne zanima
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo