Nedelja, 23 februar 2020
Iskanje

Slepost zanjo ni ovira

Irena Mihelj, doma s Ceste pri Ajdovščini, je januarska osebnost Primorske

9. feb. 2019 | 5:30
Dark Theme

Irena Mihelj živi v stanovanju v Ajdovščini. Že nekaj let je njen spremljevalec črn labradorec Bisk, kar v norveščini pomeni kuža. Je izšolan vodič. Irena je od rojstva slepa, a to zanjo ni ovira in običajno doseže, kar si zada. Irena Mihelj in njen pes vodič Bisk sta neločljivi dvojec, ki ga Ajdovci ne morejo prezreti. »Tisti, ki naju še niso videli v Ajdovščini, so verjetno sami slepi,« se pošali 41-letnica, ki o slepoti in izzivih, s katerimi se sooča že od rojstva, govori brez dlake na jeziku. Rodila se je prezgodaj, s komaj 830 grami. Prva dva meseca je preživela v inkubatorju, ko je prišla domov, je mama ugotovila, da je nekaj narobe. Glavkom in kmalu nato še zelena mrena na obeh očesih. Zdravniki v šempetrski bolnišnici so staršem svetovali, naj z operacijo počakajo do tretjega leta. »In so potrpežljivo čakali. Ko so me pri treh letih peljali nazaj, je zdravnik vprašal, kje so bili toliko časa,« pove Miheljeva.

Bila je bistra deklica, ki se je znala postaviti zase. »Že kot otrok nisem hotela biti številka, ampak sem hotela biti nekdo,« pove. Nikoli se ni zadovoljila s prepričanjem, da nečesa ne more, ker je slepa. »Veliko stvari, za katere se odločam, terja precej truda in energije. Toda v življenju sem se naučila, da če hočem nekaj doseči, se moram za to potruditi.«

Več v današnjem (sobotnem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Katero mesto naj bo evropska prestolnica kulture leta 2025?

13. feb. 2020 | 16:36
Kranj
Lendava
Ljubljana
Nova Gorica
Piran
Ptuj
Me ne zanima
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo