Sobota, 18 maj 2024
Iskanje

Slovenci večinoma za Zingarettija

Privrženci Demokratske stranke bodo v nedeljo izbrali novega sekretarja

Trst |
28. feb. 2019 | 9:07
Dark Theme

Na pustno nedeljo bo Demokratska stranka dobila novega sekretarja. Privrženci oslabljene, a še vedno največje opozicijske stranke v Italiji se odločajo med predsednikom dežele Lazio Nicolo Zingarettijem, nekdanjim ministrom Mauriziom Martino in poslancem Robertom Giachettijem. Slovenski člani Demokratske stranke bodo očitno v veliki večini volili Zingarettija. Neodločeni sta edino le še senatorka Tatjana Rojc in sovodenjska županja Alenka Florenin.

Slovenska komponenta, ki jo vodi Maja Tenze, se uradno ni opredelila za nikogar. »Prepuščamo prosto izbiro,« razlaga Tenzetova, ki pa bo svoj glas oddala Zingarettiju.

»Zaradi njegove levičarske opredelitve in ker naj bi poskušal povezati levosredinske

stranke v široko koalicijo,« je svojo odločitev argumentirala Tenzetova. Podobno razmišljajo tudi zgoniška županja Monika Hrovatin, njen kolega v Doberdobu Fabio Vizintin in občinska svetnica v Trstu Valentina Repini.

V okrožju, ki zaobjema tako Trst kot Gorico, je na listi Zingarettijevih podpornikov tudi goriški občinski svetnik David Peterin, ki pa priznava, da ga volitve ne navdušujejo. Z njimi stranka spet dokazuje, da se bolj ukvarja sama s sabo, meni.

Donedavni deželni svetnik Stefano Ukmar pa bi tovrstne volitve najraje ukinil. Kot pravi, volivci ne odločajo o ničemer.

Več v današnjem (četrtkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava