Nedelja, 21 julij 2024
Iskanje

Slovenec v koroškem parlamentu

Velik volilni uspeh Franca Jožefa Smrtnika

6. mar. 2023 | 11:44
Dark Theme

Na včerajšnjih deželnih volitvah na avstrijskem Koroškem se je v deželni parlament v Celovcu uvrstil koroški Slovenec Franc Jožef Smrtnik, ki je kandidiral na listi Ekipe Koroška. Nekdanji župan Železne Kaple je v prvem odzivu dejal, da koroški Slovenci spet pišejo zgodovino.

Tudi po volitvah bodo Koroškem najmočnejša stranka ostali socialdemokrati (SPÖ), ki pa so zabeležili precej slabši izid od pričakovanih 40 odstotkov. Glede na začasne končne izide so prejeli 38,9 odstotka glasov, kar je znaten padec glede na prejšnje volitve pred petimi leti, ko jih je podprlo 48 odstotkov volivcev. Sledijo svobodnjaki (FPÖ) s 24,6 odstotka glasov, na tretjem mestu je ljudska stranka (ÖVP) s 17 odstotki, Ekipo Koroška pa je podprlo 10,1 odstotka volivcev, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Zelenim z nosilko liste, koroško Slovenko Olgo Voglauer, vstop v celovški deželni zbor tudi tokrat ni uspel. S 3,7 odstotka podpore niso presegli petodstotnega volilnega praga. Zunaj deželnega parlamenta je ostal tudi Neos, ki je prejel 2,4 odstotka podpore.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava