Četrtek, 13 junij 2024
Iskanje

Slovenija ni pozabila na antifašiste

Spominske prireditve v Rimu, Neaplju, Barletti in Sansepolcru

5. nov. 2022 | 6:25
Dark Theme

Slovenski veleposlanik v Italiji Matjaž Longar, obrambni ataše na veleposlaništvu brigadir David Humar in pooblaščena ministrica Tina Kokalj so položili venec ob spomeniku na pokopališču Prima Porta v Rimu v spomin umrlim Slovencem (Nanoške žrtve) ter ob spominski tabli nekdanjega diplomata slovenskega rodu Cirila Kotnika v rimski Ulici Salaria. Kotnik je kot jugoslovanski diplomat veliko pomagal antifašistom in Judom, njegov vnuk je nekdanji podpredsednik italijanske vlade ter znani politik Walter Veltroni.

Tina Kokalj se v Neaplju klanja spominu na Miroslava Žvaba (SLOVENSKO VELEPOSLANIŠTVO V RIMU)
Tina Kokalj se v Neaplju klanja spominu na Miroslava Žvaba (SLOVENSKO VELEPOSLANIŠTVO V RIMU)

Veleposlanik Longar in brigadir Humar sta položila venec tudi ob spomeniku in kostnici na pokopališču v Sansepolcru (Toskana) ter pri spominskem obeležju na pokopališču v Barletti v Apuliji. Pred tem je pooblaščena ministrica Kokalj s predstavniki neapeljske občine pri spominski tabli, postavljeni leta 2014 v sodelovanju Veleposlaništva Slovenije (pobuda tedanjega veleposlanika Iztoka Mirošiča) in Občine Neapelj, obeležila spomin na slovenskega protifašista Miroslava Žvaba, ki je bil rojen v Kazljah na Krasu. Žvab je bil eden od voditeljev slovite oborožene neapeljske vstaje proti nacistom, po vojni pa je bil aktiven predvsem v sindikalnih organizacijah v Neaplju.

Slovenska diplomata sta se udeležila tudi komemoracije padlim žrtvam vseh narodnosti na pokopališču v Follini (Veneto) skupaj z veleposlanico Slovaške ter predstavniki Češke in Avstrije.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava