Torek, 05 marec 2024
Iskanje

Slovenija noče zaostrovanj ob dnevu spomina na fojbe

Slovenski državni sekretar Marko Štucin na obisku v Rimu

Rim |
6. feb. 2024 | 9:56
Dark Theme

Slovenija pričakuje, da bo sobotni dan spomina na fojbe in eksodus Italijanov iz Istre potekal v duhu sprave in dobrih medsosedskih odnosov, da ne bo torej nepotrebnih napetosti in zaostrovanj. To je priporočilo državnega sekretarja na ministrstvu za zunanje zadeve Marka Štucina svojemu italijanskemu kolegu Edmondu Cirielliju, s katerim sta kot zelo dobre ocenila odnose med Slovenijo in Italijo.

Strinjala sta se, da je Evropska prestolnica kulture 2025 Nova Gorica-Gorica projekt, ki potrjuje odlično sodelovanje, pri čemer sta izpostavila, da gre za zgodbo izjemnega pomena, saj mesti postajata vzor evropskega sodelovanja in skupnega razvoja.

Prizor iz filma La Rosa dell’Istria (Istrska vrtnica)
Prizor iz filma La Rosa dell’Istria (Istrska vrtnica)

Štucin je italijanskemu vladnemu predstavniku predal izvod poročila slovensko-italijanske kulturno-zgodovinske komisije, ki po oceni slovenske vlade ostaja temeljni dokument usklajenih strokovnih pogledov na zgodovino dveh narodov. Italijansko stran je ponovno pozval k uradni objavi poročila.

Štucin se je v Rimu udeležil srečanja prijateljev Zahodnega Balkana, ki ga je gostil italijanski zunanji minister Antonio Tajani.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava