Petek, 24 maj 2024
Iskanje

Slovenska vlada urgirala v Rimu zaradi strešic in omizja

Zunanje ministrstvo, ki ga vodi Tanja Fajon, je vlado Giorgie Meloni večkrat pozvalo, naj skliče omizje za vprašanja slovenske manjšine

22. apr. 2023 | 12:34
Dark Theme

Zunanje ministrstvo je vlado v Rimu večkrat pozvalo k sklicu omizja za vprašanja slovenske manjšine, so včeraj v odgovoru na poslansko vprašanje v zvezi s težavami pripadnikov manjšine v Italiji pri pravilnem zapisu njihovih imen na dokumentih sporočili iz Mladike. Kljub temu se omenjeno omizje v mandatu aktualne italijanske vlade še ni sestalo.

Poslansko vprašanje so 31. marca na zunanjo ministrico Tanjo Fajon naslovili poslanci Gibanja Svoboda Mateja Čalušić, Tamara Kozlovič, Tamara Vonta in Robert Janev. V pisnem vprašanju so navedli, da morajo pripadniki slovenske manjšine v Italiji ob podaljšanju vozniškega dovoljenja doplačati 150 evrov za pravilen zapis njihovega imena in priimka kot v izvirniku, torej s šumniki slovenske abecede, na kar je senatorka Tatjana Rojc (Demokratska stranka) nedavno s poslanskim vprašanjem opozorila italijanskega notranjega ministra Mattea Piantedosija. Poslanci Svobode so ministrico Fajon vprašali, kako namerava ukrepati, da se tovrstne krivice pripadnikom manjšine ne bodo več dogajale, poroča Sta.

Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve (MZEZ) je odgovorilo, da preko svojih diplomatskih in konzularnih predstavništev »pozorno spremlja položaj in uresničevanje pravic slovenske narodne skupnosti, ki izhajajo iz mednarodnopravnih zavez Italije in njene notranje zakonodaje«.

Kot so zapisali, Slovenija z Italijo vzdržuje reden politični dialog. »V minulem obdobju je ministrstvo za zunanje in evropske zadeve italijanske sogovornike med drugim večkrat pozvalo k čimprejšnjemu sklicu institucionalnega vladnega omizja za vprašanja slovenske manjšine v Italiji, ki se v mandatu aktualne italijanske vlade še ni sestalo,« so poudarili in dodali, da je na to vprašanje ministrica Fajon posebej opozorila tudi italijanskega kolega Antonia Tajanija ob njegovem obisku v Ljubljani 17. marca.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava