Torek, 11 junij 2024
Iskanje

Slovenski volivci na referendumu podprli vse tri zakone

Najvišjo podporo je dosegel zakon o RTVS; na referendum je glasovalo nekaj več kot 42 odstotkov volilnih upravičencev

28. nov. 2022 | 10:37
Dark Theme

Volivci v Sloveniji so na nedeljskem referendumskem glasovanju prižgali zeleno luč zakonom o vladi, o RTVS in o dolgotrajni oskrbi. Spremembe zakona o vladi je po delnih neuradnih izidih podprlo 56,65 odstotka volivcev, proti jih je glasovalo 43,35 odstotka (glasovalo je 42,05 odstotka upravičencev). Za uveljavitev sprememb zakona o dolgotrajni oskrbi je glasovalo 62,22 odstotka volivk in volivcev, proti pa glasovalo 37,77 odstotka (volilna udeležba 42,06-odstotna). Novelo zakona o RTVS je podprlo 62,80 odstotka volivcev, proti jih je glasovalo 37,20 odstotka (volilna udeležba 42,09-odstotna).

Čez teden dni bodo prišteli še glasove, prispele po pošti iz tujine. Uradni izid referenduma pa bo glede na rokovnik DVK predvidoma znan šele januarja, saj morajo zaradi ugotavljanja kvoruma, potrebnega za zavrnitev zakonov, ugotoviti še število volivcev, ki so umrli od dneva sestave volilnega imenika do zaključka glasovanja.

Ker so se volivci na vseh treh referendumih večinsko izrekli za uveljavitev zakonov, ugotavljanje potrebnega zavrnitvenega kvoruma sicer ni več relevantno. V koaliciji tako pričakujejo, da bo Državna volilna komisija uradne rezultate potrdila že prej, kar bi bilo zlasti pomembno v primeru sprememb zakona o dolgotrajni oskrbi, ki uporabo osnovnega zakona z začetka leta 2023 prestavlja na začetek leta 2024.

V koaliciji so sicer prepričani, da so volivci s podporo zakonom na nedeljskih referendumih izrekli zaupnico vladi in nezaupnico opoziciji. VSDS, pobudnici referenduma, pa so ob rezultatih ocenili, da so bili volivci zavedeni in da se niso celoti zavedali vsebine svojih odločitev.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava