Sobota, 15 junij 2024
Iskanje

Snežni topovi na olimpijskih prizoriščih delajo na vso moč

Olimpijske igre v Pekingu bodo prve, ki se bodo v celoti zanašale na umetno zasneževanje

30. dec. 2021 | 12:13
Dark Theme

Organizatorji se bodo za izpeljavo februarskih zimskih olimpijskih iger v eni najbolj suhih regij na Kitajskem v celoti zanašali na snežne topove in tako imenovani umetni oziroma tehnični sneg, navaja francoska tiskovna agencija AFP. Nekaj več kot mesec dni pred odprtjem iger svetlo rumeni snežni topovi nenehno bruhajo drobne snežne kosmiče, da pripravijo teren za smučarje v Yanqingu, prizorišču olimpijskih iger, oddaljenem skoraj 80 kilometrov od Pekinga.

Upoštevajoč uradno oceno, objavljeno leta 2019, bodo za pripravo snega za vsa olimpijska prizorišča porabili približno 185 milijonov litrov vode. Takšna poraba vode na območju, ki ga prizadenejo suše, je vir kritik številnih okoljskih organizacij. »Organiziranje olimpijskih iger v tej regiji je odklon, je neodgovorno,« obsoja geografinja Carmen de Jong z univerze v Strasbourgu, navaja AFP. »Lahko bi izvedli tudi olimpijske igre na Luni ali na Marsu,« se je ob tem pošalila. Organizatorji pa trdijo, da topove poganja obnovljiva elektrika in da se bo voda po taljenju snega vrnila nazaj v zemljo.

Olimpijske igre v Pekingu bodo prve zimske igre, ki se bodo v celoti zanašale na umetno zasneževanje, čeprav so se pri izpeljavi prejšnjih zimskih olimpijskih iger leta 2018 v Pyeongchangu v Južni Koreji že morali v 90 odstotkih zateči k umetnemu zasneževanju. Skupno je na poligonih, načrtovanih v Yanqingu in drugem olimpijskem prizorišču v Zhangjiakouju, nameščenih 300 snežnih topov italijanske znamke TechnoAlpin, ki bruhajo sneg, preden bodo z ratraki strojno utrdili pobočja.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava