Sreda, 24 april 2024
Iskanje

Spomeniki prihodnosti bodo na spletu še bolj vidni

Zaživela je spletna stran s popisom več kot 150 antifašističnih spomenikov in obeležij na naselitvenem ozemlju slovenske narodne skupnosti v Italiji

FJK |
30. apr. 2021 | 18:40
Dark Theme

Koliko spomenikov je na Primorskem? Kakšne zgodbe se skrivajo za imeni ljudi, ki so svoja življenja žrtvovali za boljšo prihodnost? Projekt Spomeniki prihodnosti želi ponuditi odgovor na ti in še veliko drugih vprašanj. V okviru projekta Slovenske kulturno-gospodarske zveze, v katerem kot partnerji sodelujejo še Zveza slovenskih kulturnih društev, Narodna in študijska knjižnica in Skrd Jezero, je tako zaživela istoimenska spletna stran.

Na spletno stran so doslej naložili osnovne podatke 172 spomenikov, spominskih plošč, grobov in pomembnih stavb ali objektov, podatkovna baza pa se bo s časom nadgrajevala, so pojasnili. Vsak antifašistični spomenik bo dobil svoj dosje, v katerem bodo osnovni podatki, kot so datum in informacije o postavitvi, o avtorju podobe obeležja, vsakoletne komemoracije, pa tudi morebitne oskrunitve in še marsikaj. Ob črno-belih fotografijah, ki so večinoma delo dolgoletnega fotografa našega dnevnika Maria Magajne, bodo naložili še sodobne posnetke v visoki ločljivosti, 360-stopinjske fotografije, dronske posnetke in druge multimedijske vsebine.

Kot je povedala koordinatorica projekta Martina Budin, si želijo sodelovanja širše javnosti: vsakdo, ki ve za življenjske zgodbe padlih, ima fotografije spomenikov ali informacije o njih ali je seznanjen s kako posebno anekdoto, lahko gradivo posreduje preko spletne strani (zavihek Sodeluj).

O projektu Spomeniki prihodnosti so danes spregovorili še predsednica SKGZ Ksenija Dobrila, predsednica ZSKD Živka Persi in »idejni oče« spletnega popisa spomenikov Miran Pečenik.

Več v jutrišnjem (sobotnem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava