Nedelja, 26 maj 2024
Iskanje

SSk lobirala, slabi občutki Rojčeve

V senatu se je začela razprava o spremembi ustave

Rim |
6. feb. 2019 | 9:13
Dark Theme

V senatu so včeraj začeli pretresati predlog o zmanjšanju števila parlamentarcev, a vsaj za zdaj brez omembe vprašanja zastopanosti slovenske manjšine v italijanskem parlamentu. Čez cel dan pa sta po hodnikih senata prežala deželni sekretar Slovenske skupnosti (SSk) Igor Gabrovec in vodja strankinega goriškega odbora Julijan Čavdek.

Gabrovec in Čavdek sta se sestala s predstavniki več skupin in izrazila pričakovanje, da bodo predlog dopolnili z ustreznim določilom, ki bi slovenski narodni skupnosti v Italiji zagotovil, da v prihodnje ne bo odrezana od parlamenta. Gabrovec je na koncu natrpanega dne ocenil, da so bili sestanki »pomembni in koristni«, njihov učinek pa je na kratki rok nepredvidljiv.

Čavdek in Gabrovec sta se pogovorila tudi s Slovenko v senatu Tatjano Rojc (Demokratska stranka), ki je včeraj zvečer po prekinitvi razprave - nadaljevala se bo danes - dejala, da je »močno zaskrbljena«.

Na vprašanje, ali je tudi ona skušala pregovoriti predstavnike vladne večine, da je treba vnesti dopolnilo za slovensko manjšino, je Rojčeva rezko odgovorila: »Gluha ušesa«.

K besedilu, ki so ga decembra uskladili v odboru za ustavne zadeve, so senatorji prejšnji teden vložili več amandmajev, svojega pa je vložil tudi Roberto Calderoli, ki so ga v matičnem odboru imenovali za poročevalca. Senator Lige je tik pred splošno razpravo vložil predlog, po katerem bi število senatorjev in poslancev še vedno zmanjšali na 200 oz. 400, a v avtonomnih pokrajinah Bocen in Trento bi vseeno izvolili po tri senatorje, četudi bi jima po številu prebivalcev pripadlo manj od tega.

Senator stranke Forza Italia Lucio Malan, je bil jezen, češ da bi Calderoli moral razložiti senatorjem, zakaj je v zadnjem hipu vložil amandma, ki ščiti le »neke ozke interese«.

Več v današnjem (sredinem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava