Ponedeljek, 04 december 2023
Iskanje

Švedska novo evropsko središče za tihotapljenje kokaina

V Helsingborgu so od septembra 2022 zasegli 1,3 tone kokaina

26. maj. 2023 | 16:43
Dark Theme

Švedska, predvsem pristanišče v Helsingborgu blizu Malmöja na jugu države, je postala evropsko središče za tihotapljenje kokaina iz Južne Amerike, so danes opozorile švedske oblasti. Vključno z zasegi v tujini, namenjenimi v Helsingborg, je bilo od septembra 2022 v tem pristanišču skupno zaseženega 1,3 tone kokaina.

Magnus Pettersson, višji tožilec na oddelku švedskega tožilstva za mednarodni in organizirani kriminal, je na novinarski konferenci povedal, da so letošnji zasegi brez primere v švedski zgodovini. »Švedska in pristanišče Helsingborg sta postala tranzitna točka za južnoameriški kokain na poti na nezakoniti evropski trg,» je dodal.

Švedski cariniki so v pristanišču Helsingborg od začetka letošnjega leta zasegli 867 kilogramov kokaina, medtem ko so ga lani na celotnem Švedskem zasegli 822 kilogramov, je sporočila carinska služba. Po Petterssonovih besedah drogo pogosto tihotapijo v hladilnih zabojnikih, ki prevažajo sadje in zelenjavo na tovornih ladjah iz Južne Amerike, v številnih primerih iz Ekvadorja. V zabojnike so pogosto vgrajeni skriti predali. Helsingborg je postal središče za trgovino s prepovedanimi drogami zaradi redkih nadzornih pregledov in pomanjkljive varnosti v pristanišču.

V tihotapljenje naj bi bile vpletene tako švedske kot mednarodne kriminalne združbe. Švedska si v zadnjih letih prizadeva zajeziti porast kriminala, tudi streljanj in napadov, saj prihaja do obračunov med tolpami in kriminalnimi združbami, ki se financirajo s trgovanjem z mamili.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava