Četrtek, 29 februar 2024
Iskanje

V Kobilarni Lipica prišla na svet prva letošnja žrebička

Mala črna Dubovina se je rodila v četrtek zvečer, do junija pričakujejo še 29 novorojenih žrebičk in žrebičkov

Lipica |
17. apr. 2020 | 15:57
Dark Theme

V Kobilarni Lipica se veselijo rojstva prve letošnje žrebičke. Imenovali so jo Dubovina, prišla je na svet v četrtek zvečer ob 20. uri. Gre za žrebičko črne barve, na čelu ima belo zvezdo. Kmalu po rojstvu se je postavila na noge in začela piti materino mleko, danes pa že radovedno opazuje svet okoli sebe. Je igriva in zelo prisrčna, sporočajo iz Kobilarne Lipica. Za njeno dobro počutje skrbi njena mama, plemenska kobila 345 Dubovina XXX, oče male žrebičke pa je plemenski žrebec 514 Conversano Gratiosa VIII, ki ga lahko obiskovalci Kobilarne Lipica občudujejo na predstavah.

V Kobilarni Lipica prišla na svet prva letošnja žrebička

Mala Dubovina bo skupaj z mamo prihodnje dni preživela v enem od porodnih boksov hlevov na Borjači, kjer bo na dvorišču tudi naredila prve korake, nato se bo pridružila čredi malih igrivih žrebičkov. Do začetka junija bo v Lipici prišlo na svet še 29 žrebet. V prihodnje bodo obiskovalci žrebičke lahko občudovali na pašnikih lipiškega posestva.

V Kobilarni Lipica letos praznujejo 440. obletnico in so se pred kratkim razveselili nominacije za vpis Tradicije rej lipicancev na seznam UNESCO. Rojstva prve žrebičke Dubovine se še posebno veselijo, je izpostavil direktor Matej Oset, ker jih navdaja z optimizmom v pričakovanju boljših in sončnih časov, ko bodo znova odprli vrata za obiskovalce.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava