Nedelja, 04 december 2022
Iskanje

V novi slovenski vladi naj bi imeli štiri nove resorje

Predsedniki strank, ki naj bi sestavljali novo koalicijo, bodo o imenih ministrtskih kandidatih govorili prihodnji teden

6. maj. 2022 | 16:21
Dark Theme

V drugih koalicijskih pogajanjih na ravni predsednikov strank so se dogovorili o okvirnem razrezu resorjev, je za medije dejal Robert Golob. Okrepiti želijo področja podnebne politike, medgeneracijske solidarnosti, digitalizacije in regionalnega razvoja. Pogovore bodo nadaljevali naslednji teden, ko bodo znana tudi imena ministrskih kandidatov. Predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob je po koncu koalicijskih pogajanj v izjavi za medije dejal, da »vnašajo štiri resorje«, pri čemer je naštel področja podnebne politike, medgeneracijske solidarnosti, digitalizacije in regionalnega razvoja, ki jih želijo okrepiti »z namenom, da bomo lažje obvladovali krizne čase«.

Na poznejše novinarsko vprašanje, v kakšni obliki bodo krepili našteta področja, torej ali gre dejansko za štiri povsem nova ministrstva, ali se bo okrepilo kot del obstoječih ministrstev, Golob danes še ni odgovoril, saj se morajo o tem najprej pogovoriti v strankah bodoče koalicije. »Ne želimo organov naših strank spraviti v situacijo, da bi o razrezu izvedeli preko medijev,« je dejal. Tako je znano le, da se bržkone obeta večresorjev od obstoječih, ne pa tudi koliko več. Danes imamo 14 ministrstevin tri vladne urade oz. službe. Skupaj to pomeni 17 ministrov, spredsednikom vlade je članov vlade torej 18.

Resorje so »načeloma razdelili«, špekulacije, da naj bi SD dobila štiri in Levica tri resorje, so po Golobovih besedah »blizu« dogovora, niso pa to še dokončna razmerja.

Golob je dejal, da so končno v situaciji, ko lahko nabirajo imena ministrskih kandidatov. O njih bodo govorili naslednji teden, celotna ministrska ekipa naj bi bila po njegovih besedah znana v sredo.

Dejal je še, da so v Gibanju Svoboda že opravili pogovore o sodelovanju s strankama LMŠ in SAB, ki se jima ni uspelo uvrstiti v parlament.Dokončnega dogovora še ni, stranki tudi nista prisotni v koalicijskih pogajanjih, je dejal Golob. Vsi morebitni kadri LMŠ in SAB pa bi pripadali kvoti Gibanja Svoboda.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava