Sobota, 20 april 2024
Iskanje

V Sloveniji skoraj tisoč kršitev voznikov tovornih vozil v enem tednu

Pri voznikih tovornjakov so bile najpogostejše kršitve povezane s preobremenjenostjo vozila in prekoračitvijo hitrosti, pri voznikih avtobusov pa neuporaba varnostnih pasov in prekoračitev hitrosti

28. feb. 2024 | 15:10
Dark Theme

Policisti so med preventivno akcijo za večjo varnost voznikov tovornih vozil in avtobusov, ki je potekala med 19. in 25. februarjem, nadzor opravili pri 3442 voznikih tovornih vozil in 385 voznikih avtobusov. Pri voznikih tovornjakov so ugotovili 990 kršitev cestnoprometnih predpisov, pri voznikih avtobusov pa 68, so sporočili s policije.

Kot so pojasnili na policiji, so bile pri voznikih tovornih vozil najpogostejše kršitve povezane s preobremenjenostjo vozila in prekoračitvijo hitrosti, pri voznikih avtobusov pa neuporaba varnostnih pasov in prekoračitev hitrosti. Zaradi nepravilnostih na tovoru ali vozilu so iz prometa izločili 135 tovornih vozil.

Ob tem policija voznike poziva, da upoštevajo predpisan čas vožnje, odmorov in počitkov, ne le zaradi kazni, pač pa predvsem zaradi svoje varnosti in varnosti drugih udeležencev v cestnem prometu.

Pomembno je namreč, da vozniki vozijo spočiti in v ustreznem psihofizičnem stanju, saj lahko zmanjšana pozornost za volanom večdesettonskega vozila pripelje do hude prometne nesreče. Vozniki naj zato primerno ukrepajo že ob prvih znakih zaspanosti. V takih primerih na policiji svetujejo, da varno ustavijo vozilo, si privoščijo krajši spanec, nato pa se osvežijo, popijejo kavo in šele potem nadaljujejo vožnjo.

Prav tako pozivajo k dosledni vožnji s pripetim varnostnim pasom, saj se v tem primeru ob trku tveganje za smrt zmanjša za polovico, ob tem pa je pomembno, da je pravilno in varno pripet tudi tovor.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava