Petek, 20 maj 2022
Iskanje

V Slovenijo tudi pomoč iz Italije?

Slovensko zdravstveno ministrstvo razmišlja o napotitvi covidnih bolnikov v tujino

16. nov. 2021 | 11:41
Dark Theme

Samo iznajdljivosti, profesionalnosti in izredni požrtvovalnosti zdravstvenega osebja se je treba zahvaliti, da se Sloveniji še ni zgodil Bergamo, pišejo slovenski mediji, kjer se vse bolj pogostoma pojavljajo namigi, da bi bolnike s covidom vozili na zdravljenje v sosednje države, ki bi lahko Sloveniji priskočile na pomoč tudi z zdravstvenim kadrom. Med temi državami je tudi Italija, čeprav (še) ni uradnih vesti o pogovorih ne na krajevni in niti na državni ravni.

»Vem, da je ministrstvo za zdravje ustanovilo komisijo za koordinacijo potovanja pacientov v tujino. Primarna ideja je bila, da nam ponudijo pomoč sosednje bolnišnice, se pravi čezmejne bolnišnice. Zdaj vem, da je na mizi tudi nekaj drugih scenarijev, katerih točne vsebine ne poznam,« je v sinočnjih Odmevih TV Slovenija dejal koordinator bolnišničnih postelj Robert Carotta. Sam se sicer bolj zavzema, da bi v Slovenijo prišla kadrovska pomoč iz tujine za intenzivne paciente.

Slovenski predsednik Borut Pahor je lansko pomlad neformalno ponudil Italiji pomoč pri zajezitvi pandemije, govorilo se je o zdravniškem osebju in tudi o možnosti, da bi slovenske bolnišnice ob meji (npr. Izola) sprejele covidne bolnike iz sosednje države. Da bi morala Slovenija takrat pomagati Italiji je v Primorskem dnevniku opozoril tudi diplomat Iztok Mirošič, nekdanji slovenski veleposlanik v Italiji.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Italijanska vlada je odločila, da zaradi manjše razpoložljivosti energentov zaradi vojne v Ukrajini temperature ob uporabi klimatskih naprav ne smejo biti nižje od 27°C, pozimi pa ne bodo smele presegati 19°C (+/- 2°C).

17. maj. 2022 | 6:00
Soglašam, ker menim, da gre za upravičeno žrtev
Soglašam le delno, ker menim, da je ob omenjenih temperaturah poleti pretoplo in pozimi premrzlo za življenje in delo
Odločitev zavračam, ker menim, da je neustrezna
Odločitev odločno zavračam, ker menim, da gre za neupravičeno žrtev
Ne vem
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo