Sreda, 28 september 2022
Iskanje

V Srbiji umrl zadnji pilot jugoslovanskega kraljevskega letalstva

Hrvat Zlatko Rendulić se je leta 1943 pridružil partizanskemu gibanju

28. apr. 2021 | 7:00
Dark Theme

V Beogradu je v 101. letu umrl upokojeni generalpolkovnik letalstva Zlatko Rendulić, ki je bil tudi še zadnji živeči pilot jugoslovanskega kraljevskega letalstva, poročajo srbski mediji. Rendulić je bil pilot v času napada nacistične Nemčije na Kraljevino Jugoslavijo leta 1941, leta 1943 pa se je pridružil partizanskemu gibanju. Rendulić je umrl v soboto 24. aprila, je včeraj sporočilo združenje upokojenih vojaških pilotov in padalcev. Bil je rojen v Jastrebarskem na Hrvaškem leta 1920. Hodil je v pilotsko šolo nekdanjega jugoslovanskega kraljevskega letalstva. Kot jugoslovanski pilot je sodeloval v obrambi države ob napadu nacistične Nemčije in njenih zaveznic 6. aprila 1941.

Po kapitulaciji Kraljevine Jugoslavije je delal v Zagrebu do leta 1943, ko se je pridružil partizanskem gibanju. Potem je nadaljeval vojaško izobrazbo v Italiji in takratni Sovjetski Zvezi. Po koncu druge svetovne vojne je delal v letalskem raziskovalnem centru in letalsko-tehničnem institutu, v katerem je bil tudi direktor. Upokojil se je kot pomočnik načelnika glavnega štaba za znanstveno-raziskovalno delo nekdanje JLA s činom generalpolkovnika, navaja beograjska agencija Tanjug.

Rendulić je letel na 47 različnih tipih letal. Bil je tudi predavatelj na jugoslovanskih vojaških šolah ter eden ustanoviteljev višje vojaške letalske tehnične akademije v Žarkovu nedaleč od Beograda. Bil je član mednarodne letalske akademije in mnogih letalskih združenj. Za svoje dosežke med vojno in po njej je prejel več odlikovanj.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava