Petek, 01 marec 2024
Iskanje

V zahodni Sloveniji pričakujejo nevihte

Opozorilo pred plazovi velja tudi za območja, nedavno prizadeta v ujmi

24. okt. 2023 | 13:34
Dark Theme

V zahodni Sloveniji so za popoldne in zvečer napovedane obilne padavine, predvsem na jugozahodu so ob nevihtah možni tudi močnejši nalivi. V zahodnem delu države bo zato povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov. Opozorilo pa velja tudi za območja, nedavno prizadeta v ujmi.

Po napovedih Agencije RS za okolje (Arso) bodo sprva občasne krajevne padavine v zahodnih in deloma osrednjih krajih. Čez dan se bodo padavine krepile in proti večeru postopno zajele vso Slovenijo. Lahko tudi zagrmi.

Na Geološkem zavodu Slovenije opozarjajo, da zaradi napovedanih večjih količin padavin obstaja povečana verjetnost zemeljskih plazov predvsem v zahodni Sloveniji. A opozorilo velja tudi za območja, nedavno prizadeta v ujmi, kjer lahko nastanejo novi zemeljski plazi oz. se reaktivirajo že obstoječi.

Prebivalcem svetujejo, naj bodo pozorni na pojavljanje sprememb na tleh, objektih in pobočjih. Še posebej naj bodo pozorni na pojavljanje svežih razpok, posedanje in zdrse zemljine ter na površinsko zastajanje vode. V primeru pojava sprememb na tleh ali objektih ter v primeru sprožitve plazu pa naj pokličejo na številko 112.

Kot še napovedujejo na Arsu, bo ob morju pihal okrepljen jugo, ob prehodu fronte pa lahko zvečer za krajši čas zapiha okrepljen veter severnih smeri.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava