Sobota, 21 maj 2022
Iskanje

Za Mattarello je Narodni dom zgled sodelovanja

Italijanski predsednik pojmuje vračanje Fabianijeve stavbe Slovencem kot korak naprej k spravi

Rim |
21. dec. 2021 | 10:11
Dark Theme

Predsednik Sergio Mattarella se je na poslovilnem preprazničnem srečanju z italijanskimi veleposlanicami in veleposlaniki spomnil tudi tržaškega Narodnega doma. »Prizadevanja za oblikovanje spomina, ki bo obojestransko spoštljiv, in za promocijo avtentične sprave med ljudstvi v duhu naše skupne pripadnosti EU, so bila okrepljena s pobudami, kakršna je vrnitev Narodnega doma v Trstu slovenski jezikovni skupnosti,« je dejal predsednik.

Omenil je nato udeležbo na obeležitvi Ohi dneva v Grčiji. »To so bili trenutki, ko smo pisali nova poglavja v odnosih in utrjevali zgradbo skupnega evropskega doma. Živeti v miru je pravica vsake osebe, vsakega naroda. Sodelovanje je sredstvo, ki krepi mir,« je dodal Mattarella. Ohi dan je v Grčiji praznični dan, ko so se leta 1940 Grki uprli italijanski okupaciji.

Predsedniku se je za besede o Narodnem domu na twitterju zahvalila slovenska senatorka Tatjana Rojc. Besede Mattarelle gre tolmačiti tudi kot priznanje vsem diplomatom, ki so se angažirali v postopku za vračanje Narodnega doma Slovencem.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Italijanska vlada je odločila, da zaradi manjše razpoložljivosti energentov zaradi vojne v Ukrajini temperature ob uporabi klimatskih naprav ne smejo biti nižje od 27°C, pozimi pa ne bodo smele presegati 19°C (+/- 2°C).

17. maj. 2022 | 6:00
Soglašam, ker menim, da gre za upravičeno žrtev
Soglašam le delno, ker menim, da je ob omenjenih temperaturah poleti pretoplo in pozimi premrzlo za življenje in delo
Odločitev zavračam, ker menim, da je neustrezna
Odločitev odločno zavračam, ker menim, da gre za neupravičeno žrtev
Ne vem
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo