Sreda, 12 avgust 2020
Iskanje

»Za Narodni dom nobene kupčije z Alfanom«

Intervju z nekdanjim slovenskim zunanjim ministrom Karlom Erjavcem

9. jul. 2020 | 20:22
Dark Theme

»Italijansko-slovenski dogovor iz novembra leta 2017 je zelo pomemben za izročitev tržaškega Narodnega doma Slovencem, ni bil pa odločilen,« pravi Karl Erjavec, ki je ob podpisu sporazuma z italijanskim kolegom Angelinom Alfanom vodil slovensko diplomacijo. Bivšega ministra iz vrst stranke DeSUS, ki se je umaknil iz slovenskega političnega življenja, precej moti, da se takratno dogovarjanje z Alfanom skuša predstaviti javnosti kot neke vrste barantanje v zameno za podporo Slovenije italijanski kandidaturi za nov sedež Evropske agencije za zdravila (EMA), ki je zaradi brexita zapuščala London.

Angelino Alfano in Karl Erjavec (ANSA)
Angelino Alfano in Karl Erjavec (ANSA)

Erjavec v intervjuju za Primorski dnevnik pravi, da je za dogodek, ki se bo zgodil v Trstu 13. julija, zaslužna predvsem slovenska narodna skupnost v Italiji, ki je Slovenijo po sprejetju zaščitnega zakona – in še pred tem – stalno opozarjala na Narodni dom. »Ko sem bil zunanji minister, so mi predstavniki manjšine na vsakem sestanku govorili o Narodnem domu in me spodbujali, naj vendarle odločneje posežem pri italijanski strani za rešitev tega vprašanja. To so mi zabičali tudi pred sestankom z Alfanom. Slovenska diplomacija je na tem področju opravila veliko dela, a ponavljam: brez pritiska in vztrajnosti manjšine ne bi dosegla ničesar,« meni nekdanji vodja slovenske diplomacije. Za Alfana, ki je tudi zapustil politiko, pravi, da je bil zelo dober sogovornik in razgledana osebnost.

Več v jutrišnjem (petkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Kako boste potovali letos poleti:

3. jul. 2020 | 18:38
Z avtomobilom
Z motorjem
Z avtobusom
Z vlakom
Z letalom
Z ladjo
Peš
Ne bom potoval/a
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo