Četrtek, 11 julij 2024
Iskanje

Za ustaški pozdrav odslej kazen do 4000 evrov

Hrvaški sabor je sprejel zakon, ki uvaja visoke kazni za kršenje javnega reda in miru

21. apr. 2023 | 16:17
Dark Theme

Hrvaški sabor je danes izglasoval predlog vlade, da po hitrem postopku sprejme spremembe zakona o kršenju javnega reda in miru. Novi zakon predvideva bistveno višje kazni od dosedanjih, med njimi tudi za ustaški pozdrav in za širjenje lažnih novic. Predsednik sabora Gordan Jandroković je med burno razpravo pred glasovanjem izrekel več opominov.

Za vladni predlog sprememb zakona o kršenju javnega reda in miru po hitrem postopku je glasovalo 75 poslancev, 30 jih je bilo proti.

Opozicija je med razpravo pred glasovanjem menila, da ni objektivnih razlogov, da zakon sprejmejo po hitrem postopku. Miro Bulj iz stranke Most pa je vladi očital, da uvaja drakonske kazni za »verbalne delikte«, da bi kaznovala pripadnike hrvaških obrambnih sil (HOS) za njihov pozdrav Za dom spremni. Jandroković je Bulju zaradi citiranja ustaškega pozdrava izrekel več opominov in nato zahteval še, naj zapusti dvorano.

Najvišja denarna kazen za kršenje javnega reda in miru sedaj znaša 170 evrov, po novem zakonu pa bo 4000 evrov. Toliko bodo oglobili tudi osebe, ki bodo vzklikale ustaški pozdrav.

Na Hrvaškem najvišja denarna kazen za prekrške, storjene z izpostavljanjem določenih simbolov, ki izražajo ali spodbujajo sovraštvo, ali z vzklikanjem ali petjem ustaškega ali nacističnega pozdrava, zdaj znaša 150 evrov. Po novem zakonu bo znašala od 700 do 4000 evrov.

Od 700 do 4000 evrov bodo znašale tudi denarne kazni za širjenje lažnih novic, žalitev uradne osebe med opravljanjem dolžnosti in za starše mladoletnih otrok, ki bodo storili prekršek in za katere bodo dokazali, da gre za posledico slabe vzgoje ali zanemarjanja.

Starše, ki bodo spodbujali svoje otroke h kršenju javnega reda in miru, bodo po novem oglobili s 300 do 2000 evri. Denarne kazni za osebe, ki se ukvarjajo s prostitucijo, bodo ostale enake in ne bodo višje od 100 evrov.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava