Ponedeljek, 10 junij 2024
Iskanje

Zaplet z nagrado De Gasperi Borutu Pahorju

Nejasna usoda 25 tisoč evrov, ki jih Pokrajina Trento sicer še ni nakazala

8. mar. 2023 | 7:33
Dark Theme

Nagrada Alcide de Gasperi, ki jo je tik pred iztekom mandata prejel nekdanji slovenski predsednik Borut Pahor, mora biti kot izredni prihodek vplačana v državni proračun, so za STA pojasnili na ministrstvu za finance. Sredstva naj bi v proračun nakazale oblasti avtonomne pokrajine Trento, do vplačila pa po navedbah ministrstva še ni prišlo.

Pahor je nagrado, imenovano po nekdanjem italijanskem državniku, ki jo za dosežke pri izgradnji Evrope podeljuje vlada avtonomne pokrajine Trento, prejel za prizadevanja za skupni evropski projekt. Poleg simbolnega priznanja je predsednik prejel tudi denarno nagrado v višini 25.000 evrov.

Sprva jih je Pahor želel podariti v dobrodelne namene, in sicer pediatrični kliniki, a ga je Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) opozorila, da mora nagrado nakazati v državni proračun. Po informacijah spletnega portala N1 pa jih je nato želel nameniti za proračun pisarne bivšega predsednika republike.

A je KPK glede tega predloga opozorila, da bi to lahko pri javnosti vzbudilo videz obvoda, kako nagrado, ki se ji je nekdanji predsednik odpovedal, pridobiti nazaj iz proračuna. »Prav zato je transparentnost pri porabi sredstev še toliko bolj nujna, medtem ko je integriteta predpogoj za zaupanje,« so po poročanju N1 še poudarili na KPK.

Na ministrstvu za finance ob tem delijo mnenje KPK, da bi v primeru, če bi nekdanji predsednik republike sredstva iz naslova nagrade Alcide de Gasperi dobil nazaj za delovanje svoje pisarne, šlo za obvod, so navedli za STA. Pri bivšem predsedniku pa po navedbah POP TV poudarjajo, da sredstva ne bi bila namenjena za predsednika osebno, pač pa za dejavnosti pisarne, zato pripombe KPK o nevarnosti vtisa obvoda ne razumejo.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava