Petek, 01 marec 2024
Iskanje

Zasanjana dežela ob Atlantiku

Razpeta med sodobnostjo in bleščečo preteklostjo

1. jan. 2020 | 9:00
Dark Theme

PORTUGALSKA od 8. do 15. maja 2020 v organizaciji Krutove turistične agencije ADRIATIC Srl


Portugalska, polpredsedniška ustavna republika, leži na skrajnem jugozahodu celinske Evrope, na Iberskem polotoku. Na zahodu in jugu meji na Atlantski ocean, na severu in vzhodu pa na Španijo. Vključuje tudi tri otočja v Atlantiku: Azore in Madeiro ter Salvages, malo in nenaseljeno skupino, ki jo upravljajo iz Madeire.

In zakaj je vredno obiskati to malo deželo, znano kot deželo vetra in sonca, deželo prijaznih in radodarnih ljudi?

Kelti, Rimljani, Vizigoti, Mavri in Sveti sedež so Portugalsko skozi tisočletja trajno zaznamovali in za sabo pustili neizbrisne sledi, ki jih je dodatno obogatil edinstveni arhitekturni slog, poimenovan po kralju Manuelu I. »manuelinski«, z razkošno ornamentacijo, ki krasi gradove, cerkve, samostane in palače iz obdobja velikih portugalskih pomorskih odkritij - obdobja izjemnega bogastva in drznih posegov. Poleg živahne portugalske prestolnice in očarljivih mest so tu še odmaknjene antične vasi s kamnitimi hišami in pravljičnim pridihom. Ob Atlantiku se razprostirajo neskončne peščene plaže, ki v poletni sezoni vabijo na sončenje in lenarjenje, čez leto pa na sprehode in deskanje. Dolina reke Douro je najstarejše vinorodno območje, je pa tudi ambient izjemne lepote s terasastimi vinogradi, ki se razprostirajo nad strmim nabrežjem. Tu, v ekstremnih klimatskih razmerah, na rumenem skrilavcu in ob delu marljivih rok, uspeva vrhunska vinska trta žlahtnega portovca. In ob dobrem vinu, siru, oljkah, duhu po sveže pečenem kruhu in po hrustljavih kremnih sladicah, se sproža cela vrsta emocij, ki jih še dodatno poglobijo čudoviti razgledi in igriv veter v laseh.

1. dan – petek, 8. maja 202

Trst – Benetke – Lizbona

Ob 06.15 zbirno mesto udeležencev na trgu Oberdan (pred Deželno palačo) v Trstu. Ob 06.30 odhod z najetim avtobusom proti letališču Marco Polo v Benetkah. Prihod na letališče ob približno 9. uri in opravljanje letaliških formalnosti pred vkrcanjem.

Prosto kosilo.

Ob 11.40 let z linijo TAP proti Lizboni. Pristanek na letališču v Lizboni ob 13.50 in urejanje formalnosti ob izkrcanju. Lizbono, mesto na sedmih gričih, so poleg ogromnega kolonialnega bogastva, zaznamovali še požari, kuga, eden nejhujših potresov sredi osemnajstega stoletja, državni udar, diktatura in zadnja huda ekonomska kriza. Toda druga najstarejša evropska prestolnica se je vsakič ponosno dvignila boljša in lepša kot prej.

Vstopili bomo na najeti avtobus, pridružil se nam bo vodič in začeli bomo spoznavati mesto z ogledom monumentalne četrti Belem z znamenitim stolpom (vključena vstopnina) in samostanom dos Jeronimos (vključena vstopnina). V samostanski cerkvi je pokopan pomorščak Vasco de Gama, nasproti njega pa leži slavni pesnik Luis Vaz de Camoes.

Nastanitev v hotelu 4*, večerja in nočitev.

Zasanjana dežela ob Atlantiku

2. dan – sobota, 9. maja 2020

Lizbona – Sintra – Lizbona

Po zajtrku v hotelu bomo nadaljevali s panoramskim ogledom portugalskega glavnega mesta Lizbone: spodnjega predela »Baixa«, ki je bil po katastrofalnem potresu leta 1755 sodobno začrtan s širokimi ulicami, trgi in vodometi; osrčja mesta s trgom Rossio, trgom do Comércio in trgom Rua Augusta. Pot bomo nadaljevali navkreber z ogledom bolj tradicionalnega in starega mestnega predela “Alfama”, ki je pravi labirint uličic s terasami in barvitimi fasadami s keramičnimi ploščicami - azulejos.

Prosto kosilo.

Popoldne bomo nadaljevali vožnjo do mesteca Sintra, ki je vključeno v seznam Unescove kulturne dediščine in leži na severni strani istoimenskega hriba. Slovi po svojih značilnih uličicah in obraslosti z zelenjem. Ogledali si bomo Palazzo Nazionale da Vila (vstopnina vključena). Povratek v hotel v Lizbono, večerja in nočitev.

Zasanjana dežela ob Atlantiku

3. dan – nedelja, 10. maja 2020

Lizbona

Zajtrk v hotelu, nato si bomo dopoldne ogledali lizbonski Ocenarij - enega največjih akvarijev na svetu. Bolj kot njegova razsežnost sta izjemni njegova struktura in projektna zamisel. Obiskovalec dobi občutek, da je zaplaval v prostrani oceanski habitat in se igrivo spogleduje s tisočerimi morskimi bitji (vstopnina vključena).

Prosto kosilo.

Popoldne si bomo ogledali laboratorij azulejosov, tipičnih portugalskih keramičnih ploščic, ki so zaslovele s prihodom Mavrov v deželo. Ime “azulejo” izvira iz arabske besede, ki pomeni poliran kamen. V primeru, da ne bo mogoč obisk laboratorija, si bomo ogledali muzej Azulejo (vstopnina vključena), ki se nahaja v čudovitem samostanu iz 16. stoletja.

Sledi večerja v restavraciji, kjer bomo prisluhnili malanholičnim notam fada. Gre za pristni glasbeni izraz duše Lizbone, prepreden z nostalgijo.

Povratek v hotel in nočitev.

Zasanjana dežela ob Atlantiku

4. dan – ponedeljek, 11. maja 2020

Lizbona – Nazarè – Alcobaça – Batalha – Fatima

Takoj po zajtrku se bomo odpeljali do kraja Batalha. Ogledali si bomo cerkev (vstopnina vključena) in znameniti samostan Mosteiro de Santa Maria da Vitoria, ki je eden najlepših prikazov portugalske gotike in izstopajočega manuelinskega stila, tudi del Unescove svetovnale dediščine. Pot bomo nadaljevali do mesteca Alcobaça. Tu sledi ogled cerkve v cistercijanskem samostanu Mosteiro de Santa Maria de Alcobaca iz 12. stoletja (vključena vstopnina), ki spada med najpomembnejše kulturno-zgodovinske spomenike Unesco. V cerkvi, kjer se gotska mogočnost prepleta s cistercijansko strogostjo, predstavljata grobnici Pedra in Ines de Castro največjo dragocenost. Po končanem ogledu bomo nadaljevali vožnjo do znamenitega obmorskega letovišča Nazaré, kjer se ob živobarvnih barkah in pred ribjimi restavracijami še vedno mudijo ribiči in domačinke v tradicionalnih oblačilih.

Kosilo prosto.

Popoldne se bomo odpeljali proti svetovno znani romarski Fatimi. Ogledali si bomo okoliš, kjer so se na kraju prikazovanja Marije Device nekoč pasle ovce, danes pa tam stojita dve monumentalni cerkvi, ki ju letno obišče dobrih šest milijonov vernikov.

Nastanitev v hotelu 4* v Fatimi, večerja in nočitev.

Zasanjana dežela ob Atlantiku

5. dan – torek, 12. maja 2020

Fatima – Coimbra – Guimaraes

Po zajtrku v hotelu sledi vožnja do mesta Coimbra, nekdanje portugalske prestolnice, očarljivega srednjeveškega mesteca na griču ob reki Mondego, ki je navdihnilo mnoge pesnike in se ponaša s sedežem ene najstarejših univerz v Evropi. Panoramskemu ogledu mestnih zanimivosti sledi čas za prosto kosilo. Pot bomo nadaljevali proti severu do mesta Guimaraes, zibelki Portugalske, kjer se je rodil Alfonso Henriques, prvi kralj neodnisne države.

Nastanitev v hotelu 4*, večerja in nočitev.

6. dan – sreda, 13. maja 2020

Guimaraes – dolina reke Douro – Porto

Po zajtrku v hotelu si bomo ogledali zgodovinsko jedro srednjeveškega mesteca Guimaraes, ki ga zaznamuje pravi labirint slikovitih uličic in trgov ter tamkajšnjo Vojvodsko palačo (vključena vstopnina).

Kosilo v restavraciji.

Popoldne nas čaka dveurna plovba na reki Douro. Zgornji Douro Vinhateiro, pokrajina edinstvene lepote s stoletno tradicijo, ima več kot 26 tisoč hektarov monumentalnih amfiteatrov s terasastimi vinogradi, ki spomladi ozelenijo, jeseni pa rdeče zagorijo. Tukaj ne pridelujejo zgolj različnih namiznih vin, pač pa predvsem odlični Porto, ki mu je njegova kakovost ter tipična aroma prinesla svetovno slavo, leta 2001 pa tudi vpis na seznam Unescove kulturne dediščine.

Med ogledom je predvidena degustacija vina Porto.

Sledi pot do mesta Porto, nastanitev v hotelu 4*, večerja in nočitev.

Zasanjana dežela ob Atlantiku

7. dan – četrtek, 14. maja 2020

Porto

Po zajtrku je na programu celodnevni ogled drugega najpomembnejšega portugalskega mesta in obenem prestolnice severnega dela države. Med drugim si bomo v Portu ogledali cerkev Sao Francisco (vključena vstopnina), katere notranjost je primer izjemnega baročnega razkošja. Nadaljevali bomo z ogledom karakteristične četrti Ribeira na bregovih reke Douro in Borzne palače, razkošne neoklasicistične zgradbe v samem mestnem jedru (vstopnina vključena).

Kosilo prosto.

Povratek v hotel, večerja in nočitev.

8. dan – petek, 15. maja 2020

Porto – Lizbona

Po zajtrku se bomo z avtobusom zapeljali na letališče v Portu, kjer bomo opravili vse formalnosti za vkrcanje.

Ob 10.00 uri sledi let linije TAP proti Lizboni s pristankom ob 10.55. Presedli se bomo na drugo letalo linije TAP in ob 15.25 odleteli proti Benetkam, kjer je predviden pristanek ob 19.20. Po opravljenih formalnosti ob izkrcanju in prevzemu prtljage se bomo posedli na najeti avtobus za povratno vožnjo proti Gorici in Trstu. Prihod v mesto ob približno 22.30 -23.00, ko se potovanje zaključi.

KVOTA NA UDELEŽENCA: € 1.850,00

DOPLAČILA: enoposteljna soba (skupno za 7 noči) € 300,00

Kvota vključuje:

avtobusni transfer Gorica – Trst – Benetke ob odhodu in ob povratku; ob odhodu in ob povratku linijski let Tap, ekonomski razred, vključno z 1 prtljago 23 kg; vodniško službo v italijanščini za oglede od 1. do 8. dne; turistični avtobus za vožnje in oglede kot po programu: v Lizboni popoldne prvega dne, zjutraj in popoldne drugega in tretjega dne (možno, da ne bomo imeli vedno istega avtobusa), avtobus od četrtega do osmega dne; nastanitev v hotelih 4* v Lizboni, Fatimi, Guimaraesu in Portu, v dvoposteljnih sobah s kopalnico; sedem pol penzionov v hotelu (večerje z menujem s 3 hodi, pijača ni vključena; razen večerje tretjega dne, ki je predvidena v restavraciji); turistično takso; večerjo s Fadom v restavraciji v Lizboni tretjega dne; kosilo v restavraciji šestega dne (meni s 3 hodi, pijača ni vključena); dveurno plovbo po reki Douro in degustacijo vin; naslednje vstopnine: v Lizboni Samostan dos Jeronimos, stolp Belem, muzej Azulejosov, Ocenarij; v Sintri Nacionalna palača Vila; v Guimaraes Vojvodska palača; v Batalhi Samostan Svete Marije Zmagovalke; v Alcobaci Cistercijanski samostan; v Portu Cerkev Sao Francisco in Borzna palača; minimalno zdravstveno zavarovanje (do največ € 10.000,00 zdravstvenih storitev) in zavarovanje za prtljago;

Kvota ne vključuje:

kosil (razen kosila šestega dne), pijač, zavarovanja za odstop od potovanja iz dokumentiranih zdravstvenih razlogov, vseh dodatnih vstopnin in ogledov, slušalk, napitnin, nepredvidenih stroškov in vsega, kar ni izrecno navedeno pod naslovom “Kvota vključuje”.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava