Torek, 18 junij 2024
Iskanje

»Zelo hudo je v barakarskih naseljih večjih brazilskih velemest«

Tržačan Sandro Piciulin že 22 let živi in dela v brazilski Sorocabi

18. jun. 2020 | 11:12
Dark Theme

»Brazilija je dežela ekstremov,« pravi Sandro Piciulin (letnik 1969), ki v deželi sambe, capoeire ter caipirinhe živi in dela dobrih dvaindvajset let. To se že pozna tudi v njegovem naglasu: melodični portugalsko-brazilski akcent že prevlada nad tršim »prusekanskim« (proseškim) narečjem. Svoje fotografije nam ni hotel posredovati, »ker sem se postaral in proseški prijatelji bi me ne bili spoznali« (se na ves glas zasmeje).

»V dveh desetletjih sem dobro spoznal Brazilijo in Brazilce, ki so dobri ljudje, še vedno pa plačujejo visok davek iz kolonialnih časov, pa tudi umazano igro Združenih držav Amerike, ki podpira njim složne politike.Ti pa sploh ne delujejo v interesu Brazilcev. Zdaj imamo na oblasti Jaira Bolsonara, ki se žal ne izkazuje pri preprečevanju koronakrize,« trdi 51-letni Piciulin, ki se je rodil v Trstu in preživel mladost v Devinščini na tržaškem Krasu, kjer še prebiva njegov oče. Na Tržaškem ima tudi brata Danjela in Marka. Nazadnje je obiskal domači kraj lani poleti. »Letos sem načrtoval, da bi v Evropo poletel nekje maja ali junija, toda koronavirus nam jo je pošteno zagodel. Letos mi žal ne bo uspelo obiskati Trsta, kamor se nerad vračam pozimi, saj sovražim mraz in burjo. Načrtujem, da bi se domov vrnil maja prihodnje leto.« Sandro se je v Braziliji poročil in ima 18-letnega sina Giorgia.

Fotografije in novice iz Brazilije so zaradi novega koronavirusa precej dramatične (polne bolnišnice in pokopališča). Ali tudi vi občutite to dramatičnost?

Pravzaprav ne. Živim v kraju Sorocaba, približno 80 kilometrov zahodno od Sao Paula v jugovzhodni Braziliji. Sao Paulo ima okrog petnajst milijonov prebivalcev. Sorocaba pa jih ima nekaj manj kot milijon. V našem mestu je okrog 1600 potrjenih okužb z novim koronavirusom. To je zelo malo glede na skupno število vseh prebivalcev. Res pa je, da so to le uradni podatki. Zbolelih za covidom-19 je veliko več.

V Rio de Janeiru naj bi bilo hujše, kajne?

Pravzaprav zelo hudo je v barakarskih naseljih večjih brazilskih velemest (favele). Tam sploh nimajo kontrole nad prebivalstvom in, kot kaže, je veliko okuženih, ki sploh ne morejo računati na zdravstveno oskrbo, kaj šele na hospitalizacijo.

Več v današnjem (četrtkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava