Sreda, 19 junij 2024
Iskanje

Zmago Jelinčič pripeljal Titov kip v Žusterno in ga obrnil proti Trstu

Kupil ga je v času, ko so vsi po nekdanji skupni državi odmetavali Titove kipe in slike

25. maj. 2023 | 18:14
Dark Theme

Predsednik SNS Zmago Jelinčič je Titov kip, ki ga je vrsto let imel na domu v Ljubljani, na današnji dan mladosti pripeljal na svojo parcelo v Žusterno in ga obrnil proti Trstu, poročajo Primorske novice. V pogovoru je zaupal, da je spomenik njegova osebna last in da mu ga nihče ne more odvzeti. »Kupil sem ga v času, ko so vsi po nekdanji skupni državi odmetavali Titove kipe in slike, tako kot Peterle v takratni skupščini. Gre za obeležje nekega obdobja, v katerem smo živeli. Zgodovine se ne zanemarja in ne spreminja! Narod brez zgodovine pa gre v smer izginotja. Nikoli ne smemo pozabiti kaj je bilo, pa naj je to bilo slabo ali dobro,« je za Primorske novice povedal Jelinčič.

Titov kip je obrnil proti Trstu (OSEBNI ARHIV/PRIMORSKE NOVICE)
Titov kip je obrnil proti Trstu (OSEBNI ARHIV/PRIMORSKE NOVICE)

Titov kip je politik, ki je znan po svojih provokacijah, namenoma obrnil proti Trstu. »Treba je vedeti, da smo Slovenci izgubili Trst in Gorico v veliki meri tudi zaradi njega. Naj jih tudi na drugi strani malce drega, kaj bi Slovenci lahko imeli,« je opozoril.

Nekdanji poslanec pričakuje, še poročajo Primorske novice, da bo ob novici glede postavitve njegovega kipa v Sloveniji završalo. »Pri nekaterih bo kip vzbudil spomine na bivšega predsednika in bivšo skupno državo. Pričakujem pa tudi, da se bodo ljudje, ki niso živeli v bivši skupni državi, dvignili na noge, kajti nekateri označujejo maršala Tita za zločinca, kar je pravzaprav smešno,« je ocenil. »Če bomo brisali prejšnje dogodke, nam bodo čez čas zbrisali tudi našo osamosvojitev,« je zaključil.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava