Nedelja, 28 april 2024
Iskanje

Rio 2016, zadnji dan: Italiji odbojkarsko srebro, Braidot 7., »azzurre« (ritmika) 4.

21. avg. 2016 | 22:02
Dark Theme

Brazilija - Italija 3:0 (22, 26, 24)
Italija: Sotille, Vettori, Juantorena 12, Giannelli 1, Rossini, Zaytsev 15, Lanza 4, Buti 2, Colaci, Piano, Birarelli 5, Antonov 1.
Brazilija: Rezende 1, Carbonera, Wallacae De Souza 17, Arjona, Santos, Luiz Fonteles 7, Mauricio Souza 5, Douglas Souza, Saatkamp 6, Guerra, Lucarelli 3, Borges Almeida Silva.
Brazilski in italijanski odbojkarji so se v finalu olimpijskih iger pomerili že pred dvanajstimi leti v Atenah, s 3:1 pa so se zmage veselili Brazilci, ki so do olimpijskega zlata prišli tudi leta 1992 v Barceloni, ko so premagali Nizozemsko.
V Riu sta se ekipi pomerili že v predtekmovalnem delu. S 3:1 so se zmage veselili izbranci italijanskega selektorja Gianlorenza Blenginija, ki so v dramatični polfinalni tekmi s 3:2 premagali Američane, medtem ko so brazilski odbojkarji v drugem polfinalnem obračunu brez izgubljenega niza na kolena spravili Ruse, branilce naslova iz Londona.
Uvod v prvi niz je spet pripadel Italijanom, ki so z asom Ivana Zaytseva povedli s 4:1, vodili so tudi še z 11:8. Toda nadaljevanje niza je bilo v znamenju domačih odbojkarjev, ki jih je na tribunah spodbujal tudi brazilski nogometni zvezdnik Neymar. S šestimi zaporednimi točkami na servis Mauricia Luiza de Souze so prišli do štirih točk prednosti, ki so jih zadržali do konca niza, ki se je končal s predolgim servisom Zaytseva.
Tudi drugi niz so bolje začeli Italijani, ki so z asom Osmanyja Juantorene, sicer nečaka slovitega kubanskega atleta Alberta Juantorene, olimpijskega prvaka na 400 m in 800 m v Montrealu, spet povedli s 4:1. Brazilci so na deveti točki izid izenačili, z asom Fontelesa pa povedli s 14:11. Vendar se Italijani niso predali, na 16. točki je po zaslugi
Juantorene sledilo novo izenačenje, as Zaytseva pa jim je prinesel vodstvo z 21:20. Wallace de Souza in Bruno Rezende sta Brazilcem priigrala dve zaključni žogi za vodstvo z 2:0 v nizih, obe so Italijani izničili ter z blokom Simoneja Giannellija sami prišli do nje. Tako kot domačini tudi Italijani niso izkoristili še druge zaključne žoge, zato pa je s "float servisom" Mauricio Souza Braziliji zagotovil zmago v drugem nizu.
Tretji niz je bil tudi izenačen. Na koncu pa so prevladali domačini.
Do brona so v malem finalu prišli odbojkarji ZDA, ki so s 3:2 (-23, -21, 19, 19, 13) premagali branilce naslova iz Londona, Ruse.
KOŠARKA: ZDA BREZ TEŽAV - V finalu so Združene države Amerike brez večjih težav premagale Srbijo 96:66. Tretje mesto je osvojila Španija, ki je (s pomočjo sodnikov) premagala Avstralijo šele v zadnjih sekundah (89:88).
ITALIJANKE ČETRTE - Ruske ritmičarke Vera Birjukova, Anastazija Bliznjuk, Anastazija Maksimova, Anastazija Tatareva in Marija Tolkačeva so osvojile naslov olimpijskih prvakinj v ekipnem mnogoboju. Za Rusinjami, ki so zbrale 36,233 točke, so se uvrstile Španke (35,766), tretje pa so bile Bolgarke (35,766).Rusinje so v Riu petič v nizu osvojile odličje najbolj žlahtnega leska na ekipni tekmi v mnogoboju. Rusinje so na letošnjih igrah prevladovale v ritmični gimnastiki, na posamičnem mnogoboju je slavila Margarita Mamun pred Jano Kudrjavcevo in Ukrajinko Ano Rizatdinovo. Italijanke so se uvrstile na 4. mesto.
BLIZU SVETOVNEMU REKORDU - Z nastopom Antona Kosmača v maratonu so se končali slovenski nastopi na olimpijskih igrah v Rio de Janeiru. Devetintridesetletni Kosmač je dobrih 42 kilometrov dolgo preizkušnjo končal s časom 2:29:48 na 117. mestu.Zmagal je Kenijec Eliud Kipchoge, najboljši tudi že na letošnjem londonskem maratonu, na katerem je za vsega osem sekund zgrešil svetovni rekord (2:02:57). Tokrat je Kipchoge, ki ima že srebro in bron z OI 2008 in 2004 v teku na 5000 m, s časom 2:08:44 za 1:10 minute prehitel Etiopijca Feyiso Lileso, za 1:21 pa bronastega Američana Galena Ruppa, olimpijskega podprvaka iz Londona na 10.000 m.
DANCI PRVAKI - Danska moška rokometna reprezentanca je osvojila zlato kolajno. V finalni tekmi je na kolena položila olimpijske prvake iz Pekinga 2008 in Londona 2012 ter Francijo premagala z 28:26 (16:14). Nemčija je v tekmi za bronasto odličje ugnala Poljsko z 31:25 (17:13), Slovenija pa je osvojila končno šesto mesto.
BRAIDOT 7. - Na olimpijskih igrah so nastope kolesarjev končali gorski kolesarji v krosu. Zmage se je veselil Švicar Nino Schurter, ki je tako v tretjem poskusu le dočakal zlato medaljo. Za njim sta na stopničkah končala še Čeh Jaroslav Kulhavy in Španec Carlos Coloma Nicolas. Goričan Luca Braidot se je uvrstil na 7. mesto.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava