Sobota, 06 april 2024
Iskanje

Še dobro, da je Mikaela

2. feb. 2017 | 18:31
Dark Theme

Domov, v Novo Gorico, se vedno rada vrača. Paše ji, da doma ni nikjer snega, saj ima včasih tiste beline že vrh glave. Alpska smučarka Ana Bucik se je v zadnjih sezonah prelevila v prvo slovensko slalomistko. Nase je letos opozorila s 7. mestom na Zlati lisici, kar je njen najboljši rezultat kariere. 23-letnico čaka zdaj nastop na svetovnem prvenstvu v St. Moritzu, kjer bo ženski salom na sporedu 17. februarja.
S kakšnimi občutki odhajate na svetovno prvenstvo?
Slalomske tekme se že zelo veselim, komaj čakam, da grem spet »med količke,« saj je bil slalomski premor zelo dolg. Na tekmo pa se pripravljamo tako kot na vsako drugo. Ostaja pa nam še nekaj časa, da izpilimo formo.
S katerimi rezultati boste zadovoljni?
Napadala bom svoj najboljši rezultat, torej najboljšo sedmerico, želim pa si uvrstitve med prvih deset.
Letos ste tudi z nepopolnimi predstavami osvojili enajsto mesto. Torej obstaja konkretna možnost, da se z dvema popolnima spustoma prebijete še dlje od tistega sedmega mesta v Mariboru?
Mislim, da z dvema popolnima vožnjama res lahko ciljam med prvih šest ali pet smučark. Ampak dve popolni vožnji je težko spraviti skupaj. Seveda delam na tem in upam, da mi bo čim prej uspelo, a je res zahtevno. V Mariboru je bila le druga vožnja perfektna, in temu se skušam približati. Manjka mi še malo sigurnosti, da bi lahko vožnje, kot je bila druga v Mariboru, postale bolj pogoste.
Koliko so na vaše rezultate morda vplivale tudi zmage Ilke Štuhec, pa čeprav ona tekmuje v hitrih disciplinah?
Ilkini rezultati me zelo veselijo: vem čemu se je morala odreči, tudi zaradi poškodb. Njeni rezultati so tudi nam dvignili samozavest, ker smo razumele, da ni samo Tina tista, ki lahko dosega visoke rezultate, ampak tudi Ilka, ki je praktično še pred dvema sezonama trenirala z nami. Vsak dober rezultat je motivacija za vse nas.
Mikaela Shiffrin, slalomska kraljica, je letos dvakrat ostala brez zmage, v Zagrebu je odstopila, v Flachauu pa je bila tretja. Skratka, letos je premagljiva?
Tako je. Veliko manj odstopa kot v lanski sezoni, ostale smo jo skratka začele loviti. Ostaja pa še vedno slalomska številka ena, kar pa je gotovo prednost. Ona ti namreč lahko pokaže, kje so meje, žene nas, da smučamo boljše. Skratka, pozitivno je, da je med nami.
V Mariboru pa ste jo tudi vi premagala: v drugem spustu je bil najboljši čas ravno vaš.
Res je. Vsaka tekmovalka jo lahko premaga, res pa je, da je Mikaela toliko bolj suverena v svojih vožnjah. Ona opravi 90 % perfektnih voženj, ostalim tekmovalkam pa uspe morda le 10 %. Take vožnje ti pač morajo postati domače, da se v njih ne loviš. Na tem delamo tudi ostale tekmovalke in samo tako jo bomo lahko ujele.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava