Petek, 26 april 2024
Iskanje

Maracana se bo po novem imenovala po »kralju« Peleju

Priznanje za slavnega brazilskega nogometaša

10. mar. 2021 | 13:16
Dark Theme

Slavni brazilski nogometaš Pele je dobil še eno priznanje za izjemno nogometno kariero. Lokalne oblasti v Riu de Janeiru so namreč odobrile spremembo imena prav tako slavnega stadiona Maracana, ki se bo po novem imenoval po Peleju, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Po novem bo polno ime stadiona precej dolgo: stadion Edson Arantes do Nascimento - Rei Pele. Maracana je sicer neuradno oziroma bolj znano poimenovanje stadiona, ki se je doslej uradno imenoval stadion Mario Filho, po novinarju, ki je bil med glavnimi pobudniki gradnje tega objekta.

Zdaj bo stadion, ki ga navijači po vsem svetu poznajo preprosto kot Maracano, dobil ime Kralj Pele. Po pojasnilih lokalnih oblasti so se tako odločili zaradi počastitve trikratnega svetovnega prvaka in enega najbolj prepoznavnih športnikov Brazilije, ki je na tem stadionu leta 1969 dosegel tudi jubilejni 1000. gol v karieri.

A vsi nad spremembo imena niso navdušeni. Kot poročajo nekateri brazilski mediji, temu odločno nasprotujejo člani družine Maria Filha, pa tudi nekateri prebivalci Ria bi raje videli, da bi se stadion imenoval po kom, ki je doma iz tega mesta. Pele je bil rojen v zvezni državi Minas Gerais, večinoma pa je živel v zvezni državi Sao Paulo.

Oblasti so še pojasnile, da bo sprememba imena veljala samo za stadion, celoten športni kompleks v okolici objekta, ki je gostil tudi finale nogometnih SP v letih 1950 in 2014 ter odprtje olimpijskih iger 2016, pa bo obdržal sedanje ime.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava