Sreda, 17 april 2024
Iskanje

Naš športnik: kandidati za nagrado so ...

Zmagovalce bomo nagradili v Kulturnem domu v Gorici v petek, 28. decembra ob 20. uri

14. dec. 2018 | 17:22
Dark Theme

Trinajst posameznikov in šest ekip: toliko je letošnjih kandidatov za nagrado naš športnik, ki jo športni novinarji in novinarke primorskih medijskih hiš (Primorski dnevnik, Slovenski deželni sedež Rai, spletna stran slosport.org, TV in Radio Koper ter Primorske novice) podeljujemo izstopajočim športnikom, športnicam in ekipam.

V ženski konkurenci so se v finalni izbor najboljših uvrstile smučarka Ana Bucik, jadralka Jana Germani, teniška igralka Dalila Jakupović, kajakašica Urša Kragelj, judoistka Andreja Leški in jadralki Tina Mrak in Veronika Macarol.

Med moškimi kanuist Luka Božič, dvoranski nogometaš Kristjan Čujec, odbojkarja Jani Kovačič in Loris Manià, namiznoteniški igralec Bojan Tokić in nogometaš Miha Zajc.

Pa še ekipe: Arrigoni (ženski namizni tenis), GEN-I volley (ženska odbojka), Juventina (moški nogomet), Koper (moški rokomet), Salonit Anhovo (moška odbojka) in Sixt Primorska (moška košarka).

Zmagovalce bomo letos nagradili v Kulturnem domu v Gorici v petek, 28. decembra ob 20. uri. Letos šestič smo najboljše športnike, športnice in ekipe z obeh strani nekdanje državne meje izbrali v enotnih skupnih kategorijah in na podlagi paritetnega glasovanja uredništev medijev. Kandidate smo izbirali na podlagi širšega seznama (nominacije za najboljše športnike pri nas smo objavili v Primorskem dnevniku 29. novembra), v finalni izbor pa uvrstili le najboljše. Po pravilniku smo v vsako kategorijo uvrstili najmanj enega predstavnika z vsake strani nekdanje meje. Čisto vsi kandidati bodo letos prejeli nagrade, pokal pa bo pripadel prvouvrščenim v vseh treh kategorijah.

Slovenski tržaški in goriški športni prostor bodo letos na sklepnem nagrajevanju predstavljali jadralka Jana Germani (TPK Sirena), odbojkar Loris Manià (Piacenza/Sloga Tabor) in nogometaši Juventine. Jadralka Sirene je v olimpijskem razredu 49er FX nastopila na evropskem in svetovnem prvenstvu, izstopajoči rezultat pa je zagotovo državni naslov v olimpijski klasi. S sotekmovalko Mario Ottavio Raggi bo v naslednji sezoni lovila olimpijsko vstopnico za Tokio 2020.

V izbor šestih najboljših primorskih športnikov se je osmič uvrstil tudi števerjanski odbojkar Loris Manià (tretjič, odkar nagrajujemo skupno). Za Maniaja je bila sezona 2017/18 zadnja v najvišji italijanski ligi: po 13 letih se je odločil, da se »seli« v nižjo ligo, to pa predvsem zato, da bi lahko živel doma z družino. Svojo pot je kot standardni libero zaključil v Piacenzi z nastopom v končnici za naslov, potem ko so redni del končali na 7. mestu. V četrtfinalu je Piacenza izpadla proti državnemu podprvaku Civitanovi.

Nogometaši Juventine pa so po desetih letih spet napredovali v elitno ligo (peta italijanska liga). Tam je štandreški nogometni klub nazadnje igral v sezoni 2007/08. V najvišje deželno prvenstvo so napredovali, potem ko so v finalu končnice premagali proseško Primorje. Juventina, ki jim že skoraj dve desetletji predseduje Marko Kerpan, igra uspešno tudi v novi sezoni, saj je po prvem delu na sredini lestvice.

Z medijskimi hišami dogodek pripravlja tudi Združenje slovenskih športnih društev v Italiji. Slavnostno nagrajevanje bo v goriškem Kulturnem domu vodil tajnik ZŠSDI Evgen Ban z 11-letno gledališko igralko Anjo De Luisa. Program bodo popestrili člani muzikal skupine pri Dijaškem domu Simon Gregorčič v Gorici. Plesalci in pevci bodo na odru predstavili tri odseke muzikalov, na odru bo zapela tudi pevka skupine Lina Bensa, glasbene intermezze pa bosta dopolnjevala tudi nastopa Pihalnega orkestra Kras iz Doberdoba. Tudi letos bosta prireditev predajala v živo radijski postaji Radio Trst A in Radio Koper.

Kako do Kulturnega doma v Gorici?

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava