Ponedeljek, 27 maj 2024
Iskanje

Ravninska etapa van den Bergu, Pogačar prispel z glavnino

Slovenski kolesarski as ostaja v zanesljivem vodstvu v skupnem seštevku

21. mar. 2024 | 17:21
Dark Theme

Nizozemec Marijn van den Berg (EF Education-EasyPost) je zmagovalec četrte etape kolesarske dirke po Kataloniji. Na trasi od Sorta do Lleide (169,2 km) je 24-letnik slavil po sprintu glavnine. Slovenski as Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) je dan končal med glavnino in ostal v zanesljivem vodstvu v skupnem seštevku.

Pogačar ima po štirih od sedmih etap 2:27 minute naskoka pred Špancem Mikelom Lando (Soudal-Quick Step) ter 2:55 pred Rusom Aleksandrom Vlasovom (Bora-hansgrohe). Petindvajsetletniku s Klanca pri Komendi se tako obeta prva zmaga na večdnevnih dirkah po lanski Pariz-Nici.

Kolesarji so morali danes premagati le en kategoriziran vzpon, ki se je začel po 60 km etape in ni vplival na končni razplet. Pričakovano je prišlo do sprinta glavnine, potem ko so ekipe sprinterjev ujele zadnja dva od skupno treh ubežnikov 30 km pred ciljem, ves čas pa na varni razdalji držale tudi enega od kasnejših ubežnikov.

Pričakovano so v Lleidi med sabo obračunali maloštevilni sprinterji na dirki, med katerimi je imel največ moči 24-letni van den Berg. Za četrto zmago v karieri je ugnal Belgijca Arneja Marita (Intermarche-Wanty) in Latvijca Emilsa Liepinša (DSM-firmenich PostNL).

Pogačar je ciljno črto prečkal kot 25. v času glavnine, njegov rojak in moštveni kolega Domen Novak je etapo končal v ozadju.

V petek bo na sporedu razgibana peta etapa od Altafulle do Viladecansa (167,3). Kolesarje čakata dva kategorizirana vzpona, zadnjega na Alt de la Creu d’Aragall bodo prečkali 30 km pred ciljem in skupno premagali 2300 višinskih metrov.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava