Četrtek, 02 maj 2024
Iskanje

Sulčičev stadion bo ostal

V Buenos Airesu ne bodo porušili slovite Bombonere kriškega arhitekta

27. jun. 2023 | 6:25
Dark Theme

V Buenos Airesu ne bodo rušili slovitega nogometnega stadiona La Bombonera, ki ga je projektiral kriški arhitekt Viktor Sulčič. Klub Boca Juniors, kjer je začel svojo kariero Diego Maradona, se je sicer odločil za gradnjo novega stadiona (vrednost 300 milijonov evrov), ne bo pa se odpovedal Sulčičevi mojstrovini, poroča tednik Espresso. Časnik ne poroča, če bodo Bombonero ohranili v sedanjem stanju ali pa bodo stadion obnovili, piše pa, da bo tam igrala ženska nogometna ekipa, v njem bo tudi muzej.

Stadion bi pri morebitni obnovi lahko tako ali drugače ohranil slovenski pečat. Za to si prizadeva arhitekt Tomaž Čamernik, oče enega od načrtov za razširitev ter obnovo stadiona. V argentinskem nogometnem svetu je ta načrt (Čamernik ga je izdelal skupaj z drugimi arhitekti) znan kot Proyecto esloveno (slovenski projekt). O tem smo v Primorskem dnevniku obširno poročali.

Kriško nogometno društvo Vesna je svoje igrišče, ki se je s časom prelevilo v manjši stadion, poimenovalo po Sulčiču. Kulturno društvo Vesna ima v načrtu, da bi na Sulčičevi rojstni hiši postavili spominsko ploščo.

Bombonero si je med obiskom v Argentini leta 2018 ogledal tudi slovenski predsednik Borut Pahor. Ob tej priložnosti so Čamernik in kolegi projekt za posodobitev Sulčičevega stadiona ob podpori slovenske ambasade pod vodstvom Jadranke Šturm in častnega konzula Slovenije Hernana Zupana predstavili ne le vodstvu kluba Boca Juniors, temveč tudi predstavnikom mesta Buenos Aires in akademski stroki.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava