Sobota, 27 april 2024
Iskanje

Trebenski Primorec v hudi stiski

V Trebčah tvegajo, da bo igrišče upravljal kak drugi tržaški klub

21. feb. 2019 | 9:20
Dark Theme

Trebenski Primorec preživlja hudo krizo. Pogovorili smo se s športnim vodjo ekipe trebenskega kluba Enzom Espositom.

Enzo Esposito (JNG)
Enzo Esposito (JNG)

Enzo, zakaj je prišlo do kočljive situacije?

Ekipo se pač sestavlja glede na solidnost kluba. Že dobri dve sezoni plujemo v zelo razburkanih finančnih vodah. Zaradi tega sploh ne moremo načrtovati dolgoročno. Letos na primer nekateri nogometaši nimajo niti klubske torbe, saj jih nismo uspeli nabaviti. Vsa ta leta nam je pomagal Kras, ki nam je posojal nogometaše. Mi smo jim dali na razpolago igrišče za mladinske ekipe.

Ali je društvo na robu propada?

Prišli smo do nekega mejnika, ko je treba odločiti, kako naprej. Primorec resno tvega zaprtje oziroma bolje rečeno prekinitev delovanja.

Prav sedaj, ko je Občina Trst napovedala obnovitev malega nogometnega igrišča ... Prav to dejstvo bi lahko bila spodbuda, da se pri Primorcu začenja nekaj novega. Toda zahtevali bomo nekatere pogoje.

Katere?

Pri Primorcu sem že devet let. Vseskozi sem delal prostovoljno. Društvo mi je pri srcu. Nočem, da propade. Članska ekipa pa je bila v zadnjih letih prepuščena sama sebi. Zraven je bil in je še le predsednik Darko Kralj. Od društvenega vodstva bom zdaj zahteval večjo finančno transparentnost. Oziroma povedal bom drugače: od ŠD Primorec bom zahteval, da postane nogometna sekcija avtonomna in da razpolaga s svojo blagajno, drugače se bom umaknil. Umaknil se ne bom sam, ampak tudi drugi, ki mi pomagajo, saj tako ne moremo več naprej. Zadeve želim urediti do konca aprila.

Kaj tvega ŠD Primorec v primeru, da ne razpolaga več z nogometno ekipo?

Povedal bom zelo jasno. Trebensko nogometno igrišče je last Občine Trst. Če Primorec v prihodnji sezoni ne bo imel nogometne ekipe, bo - kot je to praksa - igrišče prevzel nek drug klub. Tak je občinski pravilnik. Vem, da so številni Trebenci in sam ŠD Primorec vložili kar nekaj denarja za igrišče. Ampak tega pravilnik ne upošteva. Verjemite mi, da je kar nekaj tržaških društev, ki so brez igrišča in nestrpno čakajo na prvo priložnost. Pa še nekaj bi dodal.

Prosim.

Občina Trst je v pravilnik dodala, da s prihodnjo sezono bodo imeli prednost igranja na občinskih igriščih klubi s tržaške občine. Šele zatem, bodo prišli na vrsto klubi iz drugih občin. Kras torej ne bo imel več prednosti.

Vaš je torej pravi poziv Trebčam ...

Ne samo Trebčam, ampak celotni športni manjšinski skupnosti. Če želite Slovenci obdržati nogometno igrišče, morate delovati složno, z jasnimi načrti in odločno. Odprl bom oklepaj.

Prosim.

Nekaj je zelo skregano z logiko. Na Tržaškem so se v zadnjih letih združili številni nogometni klubi. Slovenci pa imate na Krasu, na razdalji desetih kilometrov, kar pet ali šest nogometnih klubov. Vsaka vas ima svojega. Vsi se pritožujejo, da nimajo denarja in da nimajo odbornikov, ki bi jim pomagali. Situacijo bi primerjal z mačkom, ki si sam je rep. Čas je, da nastanejo združitve, nove ideje in predvsem resni načrti. To pri vas zelo pogrešam.

Ali ste se tudi vi že pogovarjali o morebitnih združitvah z drugimi slovenskimi društvi?

Absolutno. Pogovarjal sem se z repenskim Krasom, z gropajsko-padriško Gajo in tudi z Zarjo. Kljub temu, da so odnosi z omenjenimi klubi odlični, nihče ni bil pripravljen za ta korak.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava