Torek, 22 oktober 2024
Iskanje

Vesna, ponos Križa in Križanov

Danes predstavitev knjige Riccarda Tosquesa o 100-letni zgodovini nogometnega kluba

Križ |
5. maj. 2023 | 7:33
Dark Theme

Vesna je za Križ več kot nogometno društvo. Predstavlja dušo vasi, njeno zgodovino in njeno miselnost,« piše v predgovoru knjige “Vesna, zgodba o nogometu, 1922-2022”, ki jo napisal novinar Piccola Riccardo Tosques. V njej (565 strani) je avtor predstavil stoletno zgodovino Vesne, ki se je rodila kot odsek istoimenskega prosvetnega društva, po drugi svetovni vojni pa se razvila kot samostojna društvena enota. Knjigo bodo predstavili danes ob 18.30 na nogometnem stadionu Viktor Sulčič.

Naslovnica knjige
Naslovnica knjige

Tosques, ki je pred leti napisal knjigo o ŠD Mladina, je opravil res ogromno raziskovalno delo, pri čemer mu je zelo pomagala društvena odbornica Sonja Sirk. Novinar je zbral več kot šesto fotografij (med temi tudi posnetke Damjana Balbija in Maria Magajne) in novinarskih člankov Primorskega dnevnika, Piccola in drugih medijev, pri orisu zgodovine Križa pa mu je pomagal zgodovinar Milan Pahor.

Tosquesu so bili v veliko pomoč Bruno Rupel in Branko Lakovič, prevajalka Jadranka Cergol in oblikovalka Catherine Perbal. Vesni sta bila v oporo tudi Združenje slovenskih športnih društev v Italiji in Zadružna kraška banka. Skratka, knjiga, ki presega športne okvire in je zagotovo dragocen zgodovinski dokument.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava