Sreda, 24 april 2024
Iskanje

»Zdaj delujemo perfektno, kot takrat s Tino Maze«

Intervju s trenerjem druge najboljše smučarke sezone Petre Vlhove, Italijanom Liviom Magonijem

24. mar. 2019 | 9:18
Dark Theme

Po sanjski pravljici Tine Maze piše italijanski trener Livio Magoni podobno zgodbo tudi na Slovaškem. S Petro Vlhovo se je zavihtel (spet) na vrh sveta, v skupnem seštevku svetovnega pokala pa je slovaška smučarka osvojila drugo mesto. Letos je bila Vlhova namreč edina, ki je konkurirala mašineriji Američanke Mikaele Shiffrin. Uspehu v svetovnem pokalu je dodala še tri kolajne s svetovnega prvenstva v Areju, kjer je bila med drugim zlata v veleslalomu.Z italijanskim trenerjem Liviom Magonijem smo se pogovorili o uspehu slovaške temovalke, o tem, zakaj bo težko ponoviti to, kar je dosegla Tina Maze, pa tudi o podobnostih obeh tekmovalk, ki jih je vodil.

Nazadnje sva se pogovarjala leta 2015, ko ste še bil na čelu italijanske ženske ekipe, a po svetovnem prvenstvu niste odnesli niti ene kolajne. Letos pa zaključujete nadvse uspešno sezono: na svetovnem prvenstvu je Petra Vlhova odnesla tri kolajne, tudi zlato v veleslalomu, v svetovnem pokalu pa je bila druga v skupnem seštevku. Ste z izkupičkom zadovoljni ali je manjkala kaka pika na i?

Z rezultati sem zadovoljen. Prvi cilj so bile stopničke v skupnem seštevku, kar smo dosegli. To je za nas najpomembnejši rezultat, je dokaz, da smo dobro delali skozi celo leto in da je bila Petra med najboljšimi celo sezono. Kolajna na svetovnih prvenstvih je tudi zelo pomembna, daje tudi večjo vidljivost, saj nas zdaj poznajo čisto vsi, ampak je to le ena tekma, kjer odločajo trenutne okoliščine in dnevna forma. Ne verjamem tistim, ki pripravljajo štiriletne olimpijske programe, da bodo na olimpijadi na višku. Delati je treba sezono za sezono, saj je to šport s tisočimi spremenljivkami. Odloča dnevna forma, psihološka priprava tistega trenutka

...Kot kažejo rezultati, ste bili vi tam odlično pripravljeni.

Bili smo perfektni. Živeli smo v apartmajih, z našimi ritmi in tako ustvarili zelo domače vzdušje. Vse je potekalo v zelo umirjenem tempu. Doma smo si tudi pripravljali vse obroke, tako da se z drugimi nismo družili. Na treninge smo se odpravljali tako, kot bi bili doma.Na prvenstvu je bila Petra tudi v odlični formi. Tudi odločitev, da smo po kombinacijski kolajni odpotovali v 7-urni oddaljeni smučarski center na Norveško, je bila strateško odlična odločitev. In tako so naredili tudi Kristoffersen in Shiffrin, ki so v tehničnih disciplinah pobrali tudi najžlahtnejši kolajni. Vem, da so treninge na Norveškem načrtovali tudi drugi, a so se nato odločili drugače in niso osvojili željenih rezultatov.

Slalomu ste letos dodali tudi veleslalom. Je bila v tej disciplini že dobra?

Na Slovaškem ni kulture veleslaloma, Slovaki so izključno slalomisti. Nisem sicer še razumel, zakaj je tako. A ko sem jo opazoval, sem se takoj prepričal, da je lahko uspešna tudi v veleslalomu. In res je med najboljšimi.

Zdaj je najboljša, saj ima okrog vratu zlato kolajno.

Tistega dne je bila res najboljša. Ampak po mojem mnenju ni še najboljša.

Lahko še napreduje?

Seveda. Moramo napredovati. V finalu je mlada Robinson pokazala veliko. Nismo perfektni, za zmago pa je treba biti perfektni.

Zakaj je Tini Maze uspelo tekmovati v vseh disciplinah in biti prva v vseh?

Tina je dosegla res nekaj neverjetnega, zdaj ko gledam nazaj, si lahko priznam, da se nisem povsem zavedal zahtevnosti in odmevnosti. Šele danes vidim in cenim doseženo. Nastopila je na prav vseh tekmah v sezoni. Ko smo se odpravljali na tekmo, nismo šli tekmovat. Ne, podajali smo se po stopničke. Noro. Navadno dekleta, ki tekmujejo v veleslalomih, se na tekmo pripravljajo 10 dni. Mi pa smo na prizorišča prihajali dva dni prej in zmagovali.

Več v današnjem (nedeljskem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava