Sreda, 17 april 2024
Iskanje

Spominska slovesnost na openskem strelišču

6. apr. 2015 | 14:22
Dark Theme

Nedeljske tradicionalne slovesnosti na openskem strelišču se je udeležila velika množica ljudi, ki je s svojo navzočnostjo želela počastiti spomin na 71 ubitih talcev. Spominsko svečanost vsako leto prirejajo borčevske organizacije in združenja deportirancev VZPI-ANPI, ANED in ANPPIA, z njo pa želijo seznanjati mlade generacije z grozotami druge svetovne vojne.
Letošnji slavnostni govorniki so bili trije pisatelji; Marko Sosič, Giacomo Scotti in Milan Rakovac. Vsak v svojem jeziku in na svoj način je počastil spomin na tragedijo, ki se je na Opčinah zgodila 3. aprila 1944. Takrat so namreč nacisti iz maščevanja ustrelili 71 talcev slovenskega, italijanskega in hrvaškega rodu.
Svečanost se je začela s polaganjem vencev in žalostinko, ki jo je na harmoniki zaigrala Neva Kranjec. Nato je prisotne pozdravil Dušan Kalc, predsednik krajevne sekcije VZPI-ANPI, ki je razložil, kaj se je zgodilo tistega aprilskega jutra in zakaj vsako leto obujamo spomin na 71 talcev. Dušan Kalc je zadovoljen, da je v teku postopek ureditve parka miru, manj pa je zadovoljen s tem, da je spomenik še vedno »pod ključem«.
Nato so besedo prevzeli slavnostni govorniki. Marko Sosič je opozoril, kako neprimerno in neeetično je, da se na tem obeležju še naprej strelja. Na kraju smrti bi streljanje moralo biti prepovedano, je opozoril slovenski pisatelj. Prvič je bilo na spominski slovesnosti slišati tudi hrvaški jezik. Hrvaški pisatelj Milan Rakovac je spregovoril o novem evropskem duhu in sožitju ter o tem, kaj danes pomeni antifašizem. Kot je poudaril, antifašizem danes pomeni osvojiti Evropo kot domovino, v kateri bi bili vsi jeziki enakopravni. Pomenljiv pa je bil tudi nagovor italijanskega pisatelja Giacoma Scottija, ki je podal zgodovinski okvir in Kristusovo vstajenje primerjal s spominsko svečanostjo, s katero vsako leto prispevamo k vstajenju talcev. Pisatelj je obsodil poskuse, v okviru katerih nekateri želijo izbrisati fašistična in nacistična dejanja pred in med vojno. Po Scottijevem prepričanju je resnična smrt tam, kjer ni spomina.
Spominsko svečanost je harmonikarica Neva Kranjec sklenila z rodoljubno pesmijo in himno Primorcev Vstajenje Primorske.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava