Sreda, 24 april 2024
Iskanje

(Ne)pozabljena Grmada

15. okt. 2015 | 16:37
Dark Theme

Na grmovnatih pobočjih hriba Grmada nad Cerovljami se je pisala zgodovina. V času soške fronte so se namreč na hribu bili hudi boji med avstro-ogrsko in italijansko vojsko; prva je branila Trst, druga pa ga je hotela podjarmiti. Številni vojaki so na njenih pobočjih izgubili življenje, na strašna dogajanja pa opozarjajo pohodnike in izletnike še danes kaverne, strelski jarki in drugi vojni objekti.
Grmada je bila tokrat protagonistka enega od srečanj, ki jih redno prireja skupina Ermada Flavio Vidonis v okviru niza Dvanajst soških bitk. Koordinator srečanj Massimo Romita je njeno tragično zgodbo tokrat približal današnjim časom, saj so se gostje zaustavili zlasti pri njenem današnjem videzu in pomenu. Aureliano Barnaba in Edgardo Bandi sta občinstvu predstavila pikolovsko in včasih težaško, vselej pa prostovoljno delo čiščenja jarkov in kavern, ki jih je na hribu uporabljala avstro-ogrska vojska na obrambni liniji med Devinom in Kostanjevico.
Med tistimi, ki bi območje Grmade hoteli oživiti in razviti zlasti s turističnega vidika, je podjetnik Fabio Pahor, lastnik in upravitelj kmetijskega društva Kohišče, »se pravi “projekta”, ki se je rodil leta 2003, z željo, da bi ovrednotil naravne znamenitosti in bogastvo na pobočju Grmade, ki bi jih lahko koristile vse vasi ob njenem vznožju.« Dober del ozemlja pod hribom je v lasti družine Pahor oz. njenega podjetja Tenuta Nobile Castello di Duino; tam skušajo Pahorjevi spet obuditi kmetijsko dejavnost in urediti mrežo tematskih pešpoti, kljub velikim omejitvam, ki jih postavlja program Natura 2000 oz. od njega zaščitena območja. »Od leta 2003 do danes nam na Kohišču ni uspelo premakniti niti pol kamna,« se je pritožil Pahor, ki pa je z zadoščenjem ugotavljal, da so vseeno uredili 3 od 5 načrtovanih tematskih poti mimo zaselka Kohišče, kjer danes samevajo ruševine 4 hiš. Uredili so pot po dolinah - od Dola, ki velja za najlepšo dolino in eno največjih na Krasu, mimo drugih šestih dolin v smeri Grmade; pot razglednih točk - ki pelje mimo šestih vrhov: Grmade, Goljaka, Koka, Gabrnjaka, Tera in Frščaka; ter pot mimo strelskih jarkov.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava